Verslag Mogelijke downburst te Venlo!! (veel pics)

Bericht van: Jos (Boekend, N-Limburg) , 22-07-2009 08:17 

hoi allen,

Hierbij een verslag van het noodweer (waarschijnlijk een downburst) dat gister over de Boekend bij Venlo trok. Rond 19.20 begon het met regenen en onweren. Op zich niets bijzonders.

Tot dat dit er aan kwam:



Net voordat het helemaal los ging, maakte ik deze foto van een wolk ten zuiden van mij:



Plots begint het te hozen en te stormen uit het noorden, dus tegen de trekrichting van de buien in. De buien kwamen uit het zuidwesten. Je kon buiten nauwelijks 20 meter ver kijken. In de tuin vloog het tuinmeubilair in het rond.





Ik ben weggegaan bij de ramen, zo ging het te keer. Mijn Vantage pro2 heeft een rainrate gemeten van 250 mm/h, terwijl de meeste regen horizontaal over het weerstation werd geblazen. Ook waren er continu windstoten van 75 a 80 km/h, met een piek van 95 km/h (nieuw record).

Toen ik buiten kwam na de bui was dit het eerste dat ik zag bij de overburen:



Terwijl steeds meer mensen naar buiten komen om de schade te bekijken, kijk ik nog eens naar boven en zie een soort atoombom-wolk boven me.





Ik heb daarna mn fiets gepakt en ben ramptoerist gaan spelen. Na aanleiding van de schade heb ik de onderstaande kaartjes getekend om het traject van de schade te bepalen.





In het blauwe gebied zijn takken van bomen gebroken en party-tenten gesneuveld. In het rode gebied was de schade het ergst. Daar lagen enkele tientallen bomen om, dakpannen van huizen en trampolines in stukken. Het opvallendst was dat het spoor naar een punt toe liep. Ten zuiden daarvan hebben de mensen niets gemerkt en keken stomverbaasd naar de schade.



In het gras waren ook duidelijke sporen te zien van de wind, allemaal van noord naar zuid geblazen.



Op een stuk in het bos werd het plots er mistig en koud, ik denk wel 10 graden kouder. Toen ik beter keek, zag ik nog over hagel liggen, minstens een uur na de downburst.





Net voor de volgende bui hebben mn broertje en ik nog het dak hersteld van de buren:





De rest van de foto’s spreekt voor zich. (De laatste twee zijn in het donker gemaakt. Op de tweede zijn omgewaaide zeecontainers te zien; op de eerste de brandweer nog druk bezig)



























Misschien kunnen de deskundigen hier mij eventueel verbeteren als het geen downburst was. Ik heb geen rotatie in de wolken gezien, maar dat ging lastig want ik zat er middenin. Echter ik vond het schadespoor zo opvallend.

Gr jos

Verslag Mogelijke downburst te Venlo!! (veel pics)   ( 1240)
Jos (Boekend, N-Limburg) -- 22-07-2009 08:17
  Mooi uitgebreid verslag!  
Wilma (Doesburg) -- 22-07-2009 11:47
  Indrukwekkend! Lijkt me absoluut een downburst ja!  
Alwin (Zeist-West) -- 22-07-2009 11:49
  Mooi onderbouwd verslag!  
koentje75 (Assebroek-Brugge) -- 22-07-2009 08:26
  Wow! Indrukwekkend.  
Alois (Venray) -- 22-07-2009 10:24
  Goed verhaal Jos. Onze dank! 🙂  
Frank (Doetinchem) ( 14m) -- 22-07-2009 09:11