Ik stap ook telkens weer vol bewondering naar buiten en geniet met volle teugen van de enorme hoeveelheid sneeuw. In de namiddag vroor het al weer matig in van oorsprong maritiem arctische lucht. Na de recordsneeuwval van 2 maart 2005 deed 2009 dat afgelopen donderdag in het noorden nog eens dunnetjes over. Het was dan ook een déjavu en betrap mezelf al op enige gewenning (ook omdat ik regelmatig op wintersport ga).
In mijn regio blijft maart 2005 onaantastbaar waarbij er te Heerenveen in één nacht 40 cm sneeuw viel! Maar de 25 cm van afgelopen donderdag neemt een ruime tweede plaats in sinds ik me kan herinneren (1981). Gisteren is het sneeuwdek opnieuw tot die grote hoogte aangevuld. Het is absurd dat er binnen 5 jaar opnieuw zoveel sneeuw ligt, m.n. de streken ten oosten van Heerenveen. Tot dusver werd er hier nog vaak over de winter van 2005 gesproken. Ik ben benieuwd welke winter de komende jaren populair wordt. Wellicht dat 2005 alweer zijn plaats moet inleveren voor 2009.
Destijds noemde Piet Paulusma de klimaatsverandering als oorzaak voor de extreme sneeuwval maar daar werd wat lacherig over gedaan. Maar het zet me nu wel aan het denken. De winters zouden immers natter moeten worden met meer neerslag in korte tijd. Is het nog koud genoeg dan valt dat gewoon als sneeuw. Aan de andere kant zou je bij zachtere winters aan minder sneeuwkansen denken. Maar kou is lang niet altijd de beperkende factor voor sneeuw in de lage landen. Regelmatig is de lucht koud genoeg maar blijft het gewoon droog en valt er pas weer neerslag als de lucht opwarmt.
Vaker zware sneeuwval valt dan weer niet te rijmen met verwachtte secundaire effecten van de opwarming, namelijk een toename van zuidwestenwinden. De NAO is momenteel juist zeer laag en dat was ook kenmerkend aan de sneeuwrijke winters van de jaren '60. Die lage NAO was één van de reden voor speculaties over een op handen zijnde kleine ijstijd destijds.
In dit opzicht zit ik ook aan natuurlijke klimaatveranderingen te denken.
Victor
Quote selectie