Wat ik me weleens afvraag is wat er in Nederland mogelijk als alles een keer meezit. Kunnen we dan Tmax van -15 C in het westen hebben en een Tnin van -30 C. Zijn de extremen die nu in de geschiedenisboeken staan te breken ?
Voorbeeld. De Oostzee is nu al koud. Zelfs bij Denemarken zitten we niet ver van ijsvorming af. Stel dat deze geheel dichtvriest en we krijgen deze keer een geslaagte herhaling van deze uitbraak van ijskoude lucht uit Noord-Rusland (begin feb 2001), Wat is er dan mogelijk ?
Dus: inclusief dichtgevroren met sneeuw bedekte Oostzee+ sneeuwbedekt Nederland.
Het is leuk dromen wat er mogelijk is als we de situatie zelf mogen bedenken. De praktijk is dat het nooit in alle factoren 100% mee zit. In Canada is op dezelfde breedte als ons land -45 mogelijk. Dat bestaat hier niet.
In het westen, neem Rotterdam, is het laagste maximum sinds zomer 1956 -16 geweest. Misschien is in 1956 wel -20 gemeten, maar dat was dan ook een uitzonderlijke koudeperiode, waarin het ook in Zeeland een keer 19 graden vroor.
En overdag? Ik herinner me -12 midden op de dag op 30 december 1978. Dat is voor ons zo'n beetje de limit. In het oosten en noordoosten zijn wel maxima rond -15 gemeten.
De genoemde cijfers zijn natuurlijk geen harde limieten. Het kan in theorie kouder; daar zou ik niet op rekenen gezien de opwarming van het klimaat. Mogelijk is het natuurlijk wel, dat in Nederland nog een keer ergens -30 wordt gemeten. Dat zal zeker niet in het westen zijn.
Over die Oostzee: die is wel vaker geheel of gedeeltelijk dicht gevroren. Dat feit zegt niet veel; de grootste kou komt toch grotendeels over land:
west-Siberie>>Rusland>>Duitsland>>Nederland.
Extreme minimumtemperaturen treden altijd op in minder stabiele situaties. Voorwaarde is wel: veel sneeuw, binnen stromen van zeer koude en droge lucht, windstilte en langdurige opklaring.
De laagste temperaturen in Nederland zien we steeds na passeren van een sneeuwstoring: 27-1-42 ; 16-2-56 ; 13-1-68; 8-1-85 ; 4-1-05.
Het geval 85 was zeer kansrijk voor een nieuw record doordat de lucht uiterst koud en zeer droog was. Er zat een kleinigheid tegen in de bewolking en de wind. Deelen had -23,3 om 2 uur 's nachts; daarna kroop het kwik omhoog. Twenthe: -20,5 om 10 uur(!), daarna ets omhoog en dan -21,8 om 2 uur; daarna ging het omhoog.
Groet,
Cees
Quote selectie