zijn volgens mij het gemiddelde over 1 minuut, Ben. Of heb ik dat mis? 5* 12 seconden. DUs die snelle wisselingen worden hierdoor gedempt.
Davis verkoopt ook roestvrijstalen sensoren. In het vrije veld reageren (die) sensoren niet heel veel anders hoor? Ik heb een hele tijd met Davis gemeten en ze reageren behoorlijk snel! Denk je niet dat het te maken heeft met het uitstralen, windtoename, afkoeling boven sneeuw (en weer kortstondig opwarmen)?
-Alles- speelt mee, natuurlijk. De sensoren van het KNMI hebben wel degelijk een hogere weerstand dan die Davis dingen, dus hun precisie is groter. Het platina is ook van hogere kwaliteit.
De
sampling rate van de KNMI Pt500 sensor is in feite 1 seconde, maar er worden maar 12 samples per minuut gebruikt. Die metingen worden gemiddeld en zo krijg je een minuutgemiddelde. Hierdoor worden zeer kortstondige variaties inderdaad gedempt, maar dat neemt niet weg dat de gevoeligheid en tijdresolutie van de sensor groter is. Bij meer metingen per minuut is je minuutgemiddelde ook betrouwbaarder. 12 samples zijn er 25% meer dan bij Davis, de onzekerheid in het gemiddelde is daarmee kleiner.
Stel dat je de volgende sample set hebt in grafiekvorm (onderaan), rood = KNMI per 12 seconden en oranje = Davis per 16 seconden en zwart = werkelijke waarden per seconde. Het gemiddelde over de eerste minuut voor de KNMI sensor is -7,60°C, voor de Davis sensor is dit -7,72°C. In de afronding scheelt dit een tiende. De fout van het gemiddelde is voor de KNMI sensor 0,32°C en voor de Davis sensor 0,55°C. Zo zie je maar wat enkel die meetfrequentie al uitmaakt voor de nauwkeurigheid.
Het werkelijke gemiddelde van de minuut was overigens -7,85°C met een fout van 0,08°C.
Uiteraard maken de omgevingsomstandigheden ook heel veel uit. Maar bij gelijke omstandigheden is de KNMI sensor beter dan de Davis sensor, vanwege hogere weerstand (= kleinere meetfout) en grotere
sampling rate met daardoor betrouwbaarder minuutgemiddelde.
Gr. Ben
Quote selectie