Graag een reactie van de Hagenezen onder ons
Fietsersbond luidt noodklok over gladheid
Uitgegeven: 8 januari 2010 13:01
Laatst gewijzigd: 8 januari 2010 13:59
UTRECHT - De Fietsersbond luidt vrijdag de noodklok over de gladheid op de wegen. Bij het meldpunt regent het klachten over onbegaanbare fietspaden, meldt de organisatie.
© NU.nl/Freek KoningMet name in Den Haag is de situatie ''bijzonder slecht''.
Niet alleen zijn in de Hofstad de fietspaden niet geveegd. Maar ook heeft de gemeente volgens de Fietsersbond het materiaal om de fietspaden schoon te vegen ingezet om de sneeuw van de autoweg het fietspad op te schuiven.
Andere steden waar de situatie problematisch is, zijn Zaandam, Schiedam, Gouda en Utrecht. De Fietsersbond roept fietsers die schade hebben geleden door een val als gevolg van slechte gladheidsbestrijding op om de gemeente daar schriftelijk aansprakelijk voor te stellen.
De fractie van GroenLinks in de gemeenteraad van Zaandam heeft inmiddels vragen gesteld over de problemen.
Strooizout
De drie grote zoutleveranciers maken zich geen grote zorgen over het leveren van strooizout voor de Nederlandse wegen. Dat lieten Eurosalt, Frisia Zout en AkzoNobel vrijdag weten. De leveranciers zeggen wel alle zeilen bij te moeten zetten om aan de vraag te kunnen voldoen.
AkzoNobel gaat de komende dagen 15 miljoen kilo strooizout leveren aan Rijkswaterstaat en kan daardoor tot en met woensdag geen aanvullende orders voor strooizout aannemen. Wel blijft AkzoNobel leveren aan gemeentes en provincies die sowieso een contract hebben met het bedrijf.
Eurosalt in Moerdijk krijgt de komende tien dagen schepen uit Duitsland en Engeland binnen met ongeveer 25.000 ton strooizout aan boord. Maar ook dit bedrijf kan hiermee alleen aan urgente extra bestellingen voldoen.
Frisia Zout kreeg donderdag van minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) toestemming om maximaal 100.000 ton extra zout te winnen in het Friese Barradeel. Het bedrijf stelt per dag tussen de 1000 en 1500 ton extra te kunnen produceren.
NS
De Nederlandse Spoorwegen en reizigersorganisatie Rover gaan volgende week praten over de afhandeling van de problemen die het openbaar vervoer door het winterweer heeft ondervonden. Dat heeft Rover vrijdag gemeld.
Het belangrijkste twistpunt is het teruggeven van het geld voor treinkaartjes van klanten, die door de gehalveerde dienstregeling niet van de trein gebruik konden maken. De NS geeft aan dat zij volgens haar eigen statuten in het geval van sneeuw geen restitutie hoeft te verlenen. Maar Rover vindt dit onzin.
Volgens de organisatie hebben zich al honderden mensen gemeld die toch restitutie hebben aangevraagd.
Met deze klachten wil Rover naar de geschillencommissie Openbaar Vervoer van de SER stappen. Rover overweegt af te zien van dit plan als ''wij tijdens de gesprekken nader tot elkaar komen''.
Waterleidingen
Waterleidingbedrijven waarschuwen tegen het bevriezen van de waterleiding, vooral met het oog op de harde, ijskoude wind de komende dagen.
Het voorkomen van tocht is een van de belangrijkste maatregelen. De bedrijven raden aan kieren en naden te dichten en isolatiemateriaal tegen de gevelwand te plaatsen. Hoofdkraan, watermeter en -leiding kunnen ook worden omwikkeld, eventueel met een elektrisch verwarmingslint.
Ook adviseren de waterleidingbedrijven de radiatoren van de centrale verwarming in alle ruimtes een beetje open te draaien en de thermostaat op minstens 15 graden te zetten, ook als mensen een paar dagen of langer van huis gaan.
© ANP
Quote selectie