Ik wordt soms ook een beetje kriebel van die discussies hier over wel of geen windhoos. In dit geval is een meteoroloog geraadpleegd. Dat die het mis heeft kun je de Gelderlander niet kwalijk nemen.
Je moet ook niet vergeten dat het voor een journalist zonder enige meteo kennis lastig is de juiste informatie te vinden. Een rondje surfen op het net levert een wirwar aan termen op, dan weer Nederlands dan weer Engels. Misschien kijken ze wel op weerwoord en lezen dan bijvoorbeeld dat Estofex tornado's mogelijk acht. Als er dan forse stormschade is is het logisch dat het beestje ook zo wordt genoemd.
Daarnaast is er meteotechnisch gezien ook een grote variatie aan windverschijnselen. Ik zie duidelijke aanwijzingen van gustnado's maar dat is stormchasers jargon en daar heeft een gemiddelde journalist helemaal nog nooit van gehoord. Een Nederlandstalig equivalent van
gustnado kan ik echter ook niet bedenken. Het is noch een hoos noch een valwind. Het zijn kleine embryonale hoosjes die onstaan uit turbulente wervels langs het windstotenfront. Omdat ze snel met het front meetrekken veroorzaken ze alleen schade aan die zijde waar de wind met de trekrichting meedraait.
De levensduur is ongeveer een minuut waarna zo door de hevige turbulentie worden vermalen.
Noem het maar gewoon een zeer krachtige rukwind.
Victor
Quote selectie