Want met de opmerkelijke intrede van afgelopen donderdag waarbij tijdens koufront-passage de regen lettelijk binnen enkele seconden overging in sneeuw,is Koning Winter nu écht in het land.
En zoals het tijdens echt winterweer behoort te zijn, is hiermee de verwachtingshorizon zeer beperkt.
Naar mijn mening kan binnen 24 uur nog enigszins in detail iets worden voorzien/verwacht/voorspeld.
Tussen 48-120 uur vooruit kan slechts een hele groffe schets worden gegeven, en de lange termijn kan slechts een trend-indicatie vormen.
Korte termijn.
Lagedruk nabij Ierland, zorgt voor een zuidwestelijke aanvoer waarmee periodiek fronten noordoostwaarts trekken, die vooral in het zuiden van het land sneeuwval brengen.
Komende avond en nacht.
In het noord/oosten slechts geringe sneeuwval, ook opklaringen en Tmin -5/-10 C.
In het zuiden en westen, overwegend bewolkt en af en toe sneeuw en Tmin -3/-6 C. Z/O wind 1-3 Bft.
Middellange termijn, t/m as donderdag.
Ook voor deze verwachtingsperiode fluctueert de Uitvoer nog per run. Globaal kan gezegd worden dat de luchtdruk ten noorden hoog is en blijft, en lagedruk, complex van karakter, vooral boven het continent.
Zal boven Europa waarschijnlijk meer en meer tot een typische grenslaag-situatie gaan leiden, waarbij de kans dat wij in de koude sector blijven groot is te noemen.
Daarom iedere dag wel kans op sneeuw en maximaal rond het vriespunt gemiddeld en in de nacht en ochtend meest lichte tot matige vorst.
Lange termijn, de rest van deze maand.
De in de middellange termijn al aanwezige verschillen in de Uitvoer, verscherpen zich verder deze periode. Leidt er toe dat er in de temperatuur-pluimen voor deze periode meer en meer een tweedeling (50%-50%)te zien valt, tussen zeer koud (met verscherping van de vorst) en vrij zacht tot zacht weer, met Tmax 5-10 C.
Het meest waarschijnlijke scenario mi is dat net voor Kerst er drukstijgingen boven West Europa zullen gaan plaatsvinden, als resultaat van een combinatie tussen een uitloper van zuidwestelijke hogedruk én drukstijgingen boven het westen van Scandinavie.
Daarom dan een overgang naar een veel stabieler weerbeeld, waarbij vooral de nachtelijke minima zeer laag zullen zijn, met strenge vorst.
Met een Z/ZO aanvoer blijven ook de temperaturen overdag meest iets onder het vriespunt, al kunnen vooral in Limburg ook licht positieve waarden worden verwacht door zachtere bovenluchten en dunnere plaklaag.
Na de Kerst lijkt de oceanische lagedruk-activiteit ten westen en zuidwesten weer toe te nemen, door nadrukkelijkere WA kan hogedruk kern dan meer boven Scandinavie komen te liggen.
In een aantrekkende oost/noordoostelijke aanvoer dan aanhoudend winters weer.
Mvg, Ronald&jurgen
Quote selectie