Flashback: 22 december 2004-2009

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 22-12-2010 20:12 







22 december 2004

Vanaf vandaag behoort de vorst weer tot de verleden tijd en zijn slechts restanten van ijs op plassen en waterpartijen de stille getuigen van wat er zich de voorbije dagen heeft afgespeeld. De temperatuur is in de loop van de dag aarzelend beginnen te stijgen van 0,8 naar 4,4 graden, maar of het weer hierdoor aan kwaliteit heeft gewonnen is een andere vraag want grijze wolkenmassa's hebben er de hele dag een sombere boel van gemaakt en daarbovenop moesten we nog afrekenen met miezerige regen en motregen welke een neerslagtotaal van 2,0 mm heeft achtergelaten in de Malderse pluvio. De wind heeft er vandaag snelheden tot 55 km/h uitgeperst waardoor het zeer guur en kil aanvoelde. Een indrukwekkende luchtdrukdaling van 1024,5 naar 1010,4 hPa mag ook tot de highlights van de dag gerekend worden. Morgen en overmorgen zal de zachte luchtmassa pas echt goed tot in onze contreien zijn doorgedrongen en halen we vlot temperaturen tot tien graden, maar vanaf zaterdag duiken we opnieuw de vorst in bij een zeer wisselvallig weertype.

22 december 2005

Na de korte herademing van gisterenvoormiddag viel ons vandaag opnieuw een zeer sombere winterdag te beurt, waarbij de wolken het voor het zeggen hadden en grijs de hoofdkleur bleef. Uit de egaal grijze lucht viel regelmatig motregen of lichte regen, wat goed was voor een neerslagtotaal van 1,2 mm. Samen met die neerslag is er zachtere lucht komen binnensijpelen, wat zich natuurlijk vertaalde in iets hogere kwikstanden, namelijk van 4,7 tot 8,2 graden. De tot 23 km/h aanwakkerende westelijke wind voorkwam dat er zich nevel of mist zou vormen, maar daarmee is vrijwel alles al gezegd over deze troosteloze dag. Ware het niet dat een minuscuul opklarinkje zich bij zonsondergang aan de zuidwestelijke horizon had genesteld waardoor de bewolking tijdelijk een mooie rode tint kreeg. Slechts luttele minuten later vervaagde het rode schijnsel echter in het uitgestrekte moeras van loodgrijze wolken, waarna de duisternis snel haar intrede deed. Voor vorst hebben we in de zachte lucht en onder de wolken weinig te vrezen, en morgen lijkt zich eveneens aan te kondigen als een weinig interessante winterdag om snel te vergeten. Voor de broodnodige animatie is het wellicht wachten tot zondagavond wanneer de inval van polaire luchtmassa's een aantal buien zou op gang trekken. Alvorens hier nauwkeurige voorspellingen uit te destilleren kunnen we best de modelruns voor morgen afwachten.

22 december 2006 (Indonesiƫ)

Van bij het opstijgen in Hong Kong tot ver in China is er niet de minste bewolking te zien; tijdens de verdere vlucht is het weersverloop min of meer onbekend door het overvliegen van onherbergzame gebieden waar zich geen verlichte steden bevinden waarboven eventuele bewolking nog herkenbaar zou zijn. Bij de landing in Amsterdam vele uren later blijkt er veel dunne Stratocumulus aanwezig te zijn waar het licht van grote Nederlandse serrecomplexen dwars doorheen schijnt en de wolken oranje doen oplichten alsof het een lavameer is. Boven de grotere steden waaronder Schiphol zelf zijn er opklaringen waarin slechts verspreide Stratus fractus voorkomt. Bij de treinreis naar Belgiƫ bestaat de bewolking volledig uit Stratocumulus die af en toe overgaat in egale Stratus en vanaf de Belgische grens ongeveer lijkt de bewolking dikker te worden. In de loop van de namiddag begint te Malderen de hemel vanuit het zuiden op te klaren waardoor de eerste dag op Belgische bodem alsnog van een uurtje zonneschijn wordt voorzien. De hemel is rond en na zonsondergang lichtbewolkt met wat verspreide Stratus fractus die op een zwak oostelijk briesje voorbijdrijven.

22 december 2007

Met een huiveringwekkende -7,6 graden werd dit de koudste ochtend sinds minstens twee jaar geleden. Het was tevens een van de spectaculairste ochtenden ooit aangezien er zich afgelopen nacht nog extra rijp heeft gevormd. Zo werden bomen, struiken en de hele omgeving onder een laag ijskristallen van bijna twee centimeter bedekt ,en verkreeg de wereld hierdoor een buitenaardse schoonheid. De witte doch bijna sneeuwvrije natuur deed menig fietser en wandelaar dan ook duizelen van verwondering, al was snel erbij zijn de boodschap want de zon was nu erg krachtig en er werd zachtere lucht aangevoerd. Hierdoor veranderde het witberijpte landschap in een heel wat soberder ogende omgeving. Niettemin bleef het op schaduwrijke plekken nog wit, en de rijp die van de bomen afviel zorgde voor een sneeuwachtig tapijtje onder bomen en struiken dat op veel plaatsen enkele centimeters dik was. Smeltwater zorgde dan weer voor 0,2 mm in de pluviometer. Na de middag kwam het kwik uit op 9,4 graden, maar wellicht zit hier flink wat tuineffect bij aangezien de zon toch wel bijzonder krachtig was en er bovendien nauwelijks wind stond (8,0 km/h uit het oosten). 's Avonds dook het kwik snel weer onder het vriespunt, maar tot matige vorst zoals gisteren kwam het niet doordat de zachtere luchtaanvoer steeds meer haar stempel op het weer begon te drukken. Er kwamen omstreeks 21H ook wolkenvelden opzetten, die in de vorm van Altocumulus voor fraaie irisaties zorgden rond de op dit moment volle maan. De koude lucht zal de komende dagen echter een stuk minder fraai uitpakken wanneer zich een tergend langzame dooi met grijs en kil weer zal inzetten...

22 december 2008

Hoge temperaturen in combinatie met brede opklaringen zorgden deze morgen voor een echte lentesfeer. De bewolking die overbleef oogde bovendien erg fraai en bestond uit een mengeling van Altocumulus, Stratocumulus en Stratus fractus. Vanuit het noordwesten kwamen echter al snel meer wolken opzetten waardoor we terug in een vrij somber en grijs weertype terechtkwamen. De zachte temperaturen mochten we daarentegen houden, ze liepen zelfs nog op tot 11,5 graden. Halverwege de namiddag begon het plots af te koelen, maar kouder dan 4,3 graden op het einde van de avond werd het vooralsnog niet. Hoe somber en dreigend het wolkendek er ook mocht uitzien, neerslag viel er nauwelijks en was beperkt tot wat verwaalde motregendruppels tijdens de avond (0,0 mm). Het eerder rustige weertype ging samen met een west- noordwestenwind die snelheden tot 29,0 km/h haalde en naar het einde van de dag toe verder afzwakte door een hogedrukgebiedje dat boven Vlaanderen is komen te liggen. Het is echter dit vredig ogende hogedrukgebiedje dat de komende dagen de sleutel tot een krachtig winteroffensief zal vormen wanneer het zich zal uitbreiden naar het standvastige hoog boven Rusland, en een transport van koude landlucht richting Malderen zal veroorzaken. Voor het zover is, kunnen we echter nog een paar dagen van zachte temperaturen genieten.

22 december 2009

De dooi heeft zich afgelopen nacht verdergezet, maar door de slechts licht positieve temperaturen was de omgeving nog steeds met een dikke laag sneeuw bedekt. Deze werd bovendien nog eens aangevuld met wat smeltende sneeuw die tijdens de voormiddag naar beneden dwarrelde. Halverwege de voormiddag werd het weer droog en leek er iets te verschijnen dat op een opklaring leek, en door een zuidwestelijk briesje tot 32,2 km/h werd voortgedreven. De bewolking verweerde zich echter en het werd weer betrokken. De neerslag die volgde bestond deze keer uit motregen of lichte regen, en was samen met de tot 2,3 graden oplopende temperatuur een flinke opdoffer voor het zwaar op de proef gestelde sneeuwdek. Tijdens de late namiddag verschenen er weer opklaringen en zagen we de bewolking overgaan in Altostratus en Cirrostratus waartussen het bleke silhouet van de halve maan zichtbaar werd. De opklaringen brachten een afkoeling (tot 0,2 graden) met zich mee en waren tevens voorzien van een aantal buien die vanuit het Kanaal werden aangevoerd, maar niet meer levend voorbij de Belgische grens raakten. De 3,6 mm die werd gemeten was vooral afkomstig van smeltwater en de regen die overdag viel.

22 december 2010

De dagelijkse weersverslagen worden gewoonlijk met een vertraging van 2 tot 5 dagen online gezet. Neem een kijkje op de weerpagina's van mijn website om het recentste verslag te lezen.



Lees mijn Flashbacks ook op https://weerdagboek.blogspot.com en krijg toegang tot mijn recentste verslagjes, voorzien van sfeerbeelden en wolkenfoto's

Flashback: 22 december 2004-2009   ( 745)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 22-12-2010 20:12
Re : Flashback: 22 december 2004-2009   ( 726)
Chris (Den Haag, ZH) -- 22-12-2010 20:16