Op de ENVISAT satelliet zit een instrument dat dwars door bewolking naar het aardoppervlak lijkt. De ASAR (Advanced Synthetic Aperature Radar) detecteert reflecties in een bepaald frequentiebereik, specifiek in de C-band.
Eind 1996 ontdekte mijn vriend, Rene Laren (NH), die werkt bij Rijkswaterstaat en gespecialiseerd in
remote sensing, dat je met de radargegevens ook heel goed ijs kunt detecteren. Zo maakte hij destijds een prachtig plaatje van de ijssituatie op het IJsselmeer en Markermeer in januari 1997:
Vandaag hebben we samen geprobeerd om een nieuw plaatje te maken, van de ijssituatie tijdens deze winter. Het meest recente plaatje dat beschikbaar was, was van 11 december. Toch zie je er heel mooie dingen op. Zie onderaan. Er ligt een flink ijsveld aan de oostkant van het Markermeer en het noordoosten van het IJsselmeer. Dit is logisch, want er stond een veelal matige westenwind op de 11de en de dagen ervoor. Verder vallen nog een paar zaken op: het ijs ten westen van Marken is onaangeroerd (ligt beschut) en een ijsplakaat onder Hoorn is losgebroken en drijft het meer op.
Op de rest van het meer is sprake van drijfijs (je ziet de scheepvaartroute in het IJsselmeer heel mooi), maar geen mooie strakke ijsvloer. Het strakke witte ijsveld op het Markermeer ziet er zo mooi uit, omdat er sprake was van flinke dooi op de 11de (Tmax tot 9°C). De toplaag was dus een beetje gesmolten, wat resulteert in een spiegelglad oppervlak, dat gigantisch verstrooit (het signaal kaatst weg). Dat deel wordt zwart op het beeld. Wij hebben het beeld geïnverteerd.
Gr. Ben
Quote selectie