zeker in deze tijd lees ik ze bijna elke dag. Geeft mooi inzicht wat er steeds boven onze hoofden gebeurt. Zeker voor iemand zoals ik die kaarten lezen niet onder de knie heeft....
lees mee:
Beoordeling lange termijn
Beoordeling door meteoroloog
Geldig van zaterdag 04 februari tot donderdag 16 februari
Synoptische ontwikkeling
Een krachtig hogedrukgebied met de kern boven het noorden van Rusland heeft een uitloper over Scandinaviƫ, de Britse Eilanden richting de Azoren. Boven het Middelandsezeegebied is de luchtdruk laag. Bovengenoemde druksystemen houden een oostelijk stroming in stand waarmee koude lucht wordt aangevoerd. Een hoogtelaag boven Wit Rusland heeft een vore richting Finland. Het hoogtelaag ligt vrijwel stil, de vore draait cyclonaal over Scandinaviƫ en Denemarken naar het zuiden. Als gevolg hiervan krimpt de stroming op hoogte naar een meer noordelijke richting. In het gronddrukpatroon zien we dan een laagje ontstaan aan de lijzijde van Zuid-Noorwegen dat vrijdag over de Noordzee naar het zuiden komt afzakken om in de middag en avond dan over ons land te trekken. Na passage van het relatieve laagje komt ons aandachtsgebied weer onder invloed van een uitloper van het Russische hoog te liggen. Ook deze run laat zien dat zondag vanuit het westen weer een voorzichtige poging wordt gedaan om de kou te verdrijven. Deze zal niet slagen want na het weekeinde zien we de hogedrukinvloed vanuit het oosten weer fors toenemen. Er ontstaat een hogedrukgordel die zich uitstrekt van Noordwest-Rusland, het zuiden van Scandinaviƫ tot over de Noordzee en het zuiden van Engeland. De rugas ligt dan ten noorden van ons en blijft daar verder de gehele periode liggen. De aanvoer bij ons blijft continentaal en derhalve koud.
Modelbeoordeling en onzekerheden
Tot en met halverwege de nieuwe week lijkt er weinig onzekerheid te bestaan over het aanhouden van de kou. De pluim laat zien dat alle members onder nul blijven. Wel lijkt de kou ietwat getemperd te kunnen worden wat vooral te maken heeft met wat instroom van lucht vanaf de Noordzee. Pas tegen en in het volgende weekeinde zien we meer members die warmer worden, maar dit signaal is minder overtuigend dan wat er gisteren te zien was. Na het volgend weekeinde zien we de spreiding fors toenemen en komt de gemiddelde waarde van de EPS-leden rond het vriespunt te liggen. De bandbreedte is echter tamelijk groot. Veel meer dan dat het voor die termijn onzeker is en blijft valt er eigenlijk niet te zeggen. In de neerslagpluimen zien we enige neerslag op vrijdag wat samenhangt met het overtrekkende laagje. De neerslag op zondag heeft te maken met het naderende front vanuit het westen dat stukloopt op het hoog. Daarna zien we de neerslagsignalen pas later in de nieuwe week er voorzichtig weer in komen.
Samenvatting meerdaagse-periode:
Vrijdag enkele sneeuwbuien. Verder droog en aanhoudend koud met overdag meest lichte en in de nacht matige tot strenge vorst.
Samenvatting EPS-periode:
Erg onzekere verwachting. 50% kans op aanhouden van het koude en meest droge weertype, 50% kans op overgang naar een minder koud en wisselvalliger weertype.
Paraaf meteoroloog: nolet
Uitgifte: 02/02/2012 02.03 uur LT
gr
Peter
foto: sneeuwbuitje boven IJsselmeer op 9 december 2010
Quote selectie