Winter aan de IJssel deel 2

Bericht van: Milko (Dieren-zuid. GLD-NL.) , 03-02-2012 03:43 

Dit is dus echt gewoon ijs! Het is net alsof de golven plotseling in ijs zijn overgegaan. Iemand een idee hoe dit gevormd wordt?


Het water heeft zich alweer flink teruggetrokken en aan de overkant proberen een paar schaatsers een bruikbaar stukje te vinden.


Het water zakt snel en ondanks de stroming is dit deel van de Ruitersbeek, dat gisteren nog grotendeels open lag, in 1 nacht dichtgevroren.




Deze structuren waren te zien op plekken waar het water in een kom of dalletje bleef staan. Volgens mij werkt het als volgt, het water bevriest en het ijs zet uit. Het water er onder kan nergens meer naar toe en vind uiteindelijk een weg naar boven waarbij het deze structuren creƫert. Iemand?


Op deze oude IJsselarm schaatste mijn moeder al. Nu is het daar nog te vroeg voor. Het water zakt en het ijs dus ook. Als je vanaf het gras op het ijs stapt loop je het risico op het hellend vlak onderuit te gaan en naar beneden te glijden. Rechtstreeks het wak in....




Ganzenpoep is hier niets ongewoons. Sterker nog, dit valt wel mee. Soms liggen de hoopjes om de tien centimeter.


Die beesten schijten ook net zo makkelijk op het ijs. Ik heb al eens meegemaakt dat je zelfs met lopen op moest passen en schaatsen echt onmogelijk was.




Ook hier geldt weer, glij je uit dan glij je zo het nog open water in.








Na enig zoeken vond ik een veilige mogelijkheid om af te dalen. Lang geleden was ik zo dom om dit te doen bij dooi en nacht. Ik schreef er nog een verhaal over dat nog steeds op mijn site staat. De ijskom is maar een halve meter diep, maar bij dooi is het zo glad dat je er met geen mogelijkheid weer uit komt....




Hier staat een sterke stroming onder het ijs. Dat is goed te zien aan de lijnvorming van de gasbelletjes onder het ijs. Een gevaarlijke plek dus want die stroming kan het ijs van onderaf snel doen smelten ook al vriest het nog stevig.




Krak, krak, krak....






Bevroren golven.






De boer heeft nog wat te doen voordat het vee weer de wei in kan...



Ook heel apart.. Zomaar ineens op een ijsvlakte dit verschijnsel. Wat ik weet is dat er hier bij zakkend water in een ondiepte, tien centimeter, een sterke stroming heerst.Ik heb een sterk vermoeden dat, dat er iets mee te maken heeft.
































Ook hier is weer goed te zien hoe hellend het ijs op sommige plaatsen ligt. Echt iets dat je niet moet onderschatten en zeker niet als het dooit!


Vriendelijke groet, Milko

Winter aan de IJssel deel 2   ( 1419)
Milko (Dieren-zuid. GLD-NL.) -- 03-02-2012 03:43