Een poos geleden zag ik ergens, volgens mij bij MC, hier een artikel over, maar kan deze niet meer vinden. Kan iemand hier uitleg over geven, dus hoe het komt dat in bepeelde situaties de temp. NA zonsopkomst nog even verder daalt?
De zon straalt kortgolvige straling richting de aarde. Maar de het aardoppervlak en de lucht/wolken erboven stralen zelf langgolvigestraling naar elkaar. Bij onbewolkt weer is de hoeveelheid die de aarde uitzendt een stuk groter dan wat er terug komt van de wolkenvrije lucht. Als je de doorgaans vrij kleine grondwarmtestroom even negeert, blijft de netto straling negatief zolang de instraling van de zon kleiner is dan het verschil tussen langgolvigestraling van het oppervlak en de lucht.
De onderstaande grafiek laat goed zien dat afgelopen donderdag de nettostraling pas zon twee uur na zonsopkomst positief werd, wat wil zeggen dat er meer energie binnenkomt dan dat er uitgaat. Er lag toen wel een gebroken sneeuwdekje, dat zorgt voor een grotere reflectie van zonlicht. Ligt dat er niet dat zal het minder lang duren.
Quote selectie