Overduidelijk sneeuwijs op de laatste foto. In deze ijssoort zie je ook de donkere aderen die vanuit een zwarte 'ster' weglopen. Mooie illustratie.
Overigens verraadt het waterig worden van de sneeuw of sneeuwijs niet het per sé het dunste ijs. Het kan ook goed zijn dat door lichte daling van het waterpeil de ijsvloer in het midden is ingezakt. Ook spanningen in de ijsvloer zorgen voor niveau verschillen en als er water op het ijs loopt stroomt het naar het laagste niveau.
Hieronder vorming van sneeuwdrap door vermenging van sneeuw en water. Aan de sneeuwballen kun je mooi zien dat het smurrie is.
(Invalid img)
Hier nog een foto van sneeuwijs. De roestbruine kleur is het gevolg van ijzerverbindingen. Wellicht speelt kwel van grondwater hierbij een rol gespeeld.
(Invalid img)
Hieronder een uitsnede van sneeuwijs op 4 januari 2010 op een vijver bij Heerenveen. De verschillende dooi- en sneeuwfasen zijn zelfs af te lezen. De grijze band rechts is de sneeuw van 17 december 2009 (25 cm vers opgevormt tot 2 cm sneewijs). De meest rechterkant is sterk zwart ijs.
(Invalid img)
18 dagen gekwakkel en vele sneeuwdagen verder was het weer gaan vriezen. Opnieuw een uitsnede uit dezelfde vijver en er heeft zich een merkwaardige dubbellaag gevormd. Oud poreus sneeuwijs van 4 cm met daarop een nieuwe harde korst van 3 cm. Ik heb er een paar streekjes op gezet (zie onderste foto).
Het was prima beschaatsbaar maar in de bochten merkte ik dat de bovenlaag weg wilde schuiven. Niet voor algemeen schaatspubliek dus!
(Invalid img)
(Invalid img)
Victor
Quote selectie