Cees,
je hamerde er vandaag ook nog op las ik in het archief. Het gaat jouw om het volume en niet om het oppervlakte. Mag je de volumetrend extrapoleren? Zo ja, dan veronderstelt dat een constante energietoevoer.
Energiefluxen worden uitgedrukt in Watt per vierkante meter. Om de totale energieflux voor het smelten van het ijs te bepalen vermenigvuldig je met het oppervlakte ervan. Als het ijsoppervlakte afneemt neemt, bij gelijkblijvende energieflux, de totale energietoevoer ook af. Dat betekent dus dat de volumeafname stagneert.
Dit is theorie, de werkelijkheid is echter veel gecompliceerder. Bij afnemend ijsoppervlak verplaats een deel van de totale energieflux, die oorspronkelijk op het ijs inwerkte ,zich naar open water. Deze is anders en bij zonneschijn in de zomer (veel) groter. Deze warmte kan indirect het ijs weer doen smelten (toenemende flux in W/m2) maar een deel zal ook in de atmosfeer verdwijnen en wegwaaien. Het kan de volumeafname weer versnellen. Het antwoord is dan "nee, tenzij...". Het gebeuren rond het arctische zeeijs is zo complex dat interpolatie op basis van volume, maar ook oppervlakte, met niet verantwoord lijkt.
groeten Victor
Quote selectie