In het lijfblaadje van de American Physical Society, Physics Today, staan in het aprilnummer enkele verhalen die met het klimaat/weer te maken hebben.
Helaas zijn niet alle artikelen vrij toegankelijk, dus ik geef hier de "open" links. In een van de artikelen gaat het over waterdamp en condensatie en wordt, geestig, een afschatting gemaakt van de mate waarin je koude biertje in temperatuur stijgt als er in een warm en vochtig klimaat, waterdamp op condenseert.
Het tweede, korte, berichtje rept van het feit dat stormen, zoals de storm Sandy, met seismometers kunnen worden waargenomen.
Link seismische verhaal (kopieren en plakken in je favoriete browswer):
http://www.physicstoday.org/
In de rechterkolom onder "news picks" kan het bericht gevonden worden.
Zie voor het condensatieverhaal de link hieronder.
Paul
Leuke verwijzing naar het dagelijks leven, in casu het biertje. Ik ben gek op dit soort kwesties. Door mijn achtergrond ben ik vaak bezig om fysische verschijnselen in mijn omgeving te verklaren, of althans trachten te verklaren.
Het doet me een beetje denken aan het volgende fenomeen: opwarming door afkoeling: bij opstijgende luchtstroming koelt lucht af, maar door condensatie/sublimatie komt latente warmte vrij, die leidt tot een zekere opwarming. Die opwarming is dan weer merkbaar als de lucht daalt. Het laat zien hoe groot de invloed van water(damp) kan zijn in thermische processen.
Hoe een combinatie van warmte- en stoftransport tot krachtige effecten kan leiden wordt ook duidelijk als je je wel eens gebrand hebt aan stoom, bv uit een fluitketel: je verbrandt daardoor razendsnel. De verklaring is duidelijk: de grote condensatiewarmte van waterdamp maakt een grote warmteoverdracht mogelijk. Dat is dan weer een aardig eufemisme voor een snelle verbranding van de huid.
Hete lucht van 100 graden heeft lang niet die potentie om zo snel tot verbranding te leiden, al kan ik dat niet quantificeren.
Tenslotte een vraagje, ooit opgeworpen op een ander forum (klusforum):
Bij gebruik van een luchtbevochtiger die op het principe van verstuiving is gebaseerd, gaan elders in de ruimte de gaspitten in het kooktoestel een oranje-gele kleur vertonen. Niemand op het forum kon op een verklaring komen; suggesties van gebrek aan zuurstof werden toch als onwaarschijnlijk gezien. Wie ziet de verklaring?
Groet,
Cees
Quote selectie