Er is een duidelijk verschil tussen kleuren die door gloeien ontstaan en kleuren die zichtbaar worden door spectrale eigenschappen.
1. Wanneer een stof verhit wordt, zal afhankelijk van de temperatuur straling worden uitgezonden. Bij lagere temperatuur vrijwel uitsluitend warmtestraling, bij hogere temperaturen ook zichtbaar licht. Er is een continu spectrum van straling met een top die verschuift met de temperatuur. Bij straling van de zon, bij ongeveer 6000 graden, ligt de top midden in het zichtbare gebied (groen).
Die verschuiving is waarneembaar als we de temperatuur van een gloeiend voorwerp opvoeren: eerst wordt een rood gloeien zichtbaar, vervolgens oranje, geel en uiteindelijk "wit". Bij 1000 graden zitten we al aardig in het wit-gele gebied.
Met enige ervaring is de temperatuur aardig ruw te schatten aan de hand van de kleur.
Dit fenomeen doet zich voor bij het geel kleuren van vlammen; daarbij kan het om een kaars of een houtvuur gaan, maar ook om een gasvlam waarin te weinig zuurstof wordt aangevoerd. Om dit te voorkomen wordt in een gaspit van een sproeier geplaatst, waarmee een goede menging met lucht, en dus zuurstof, wordt bewerkstelligd. De gasvlam brandt blauw, met een helder blauwe kern en een zwakker blauwe tot paarsblauwe buitenrand.
De temperatuur is in de buitenrand het hoogst en kan bij aardgas oplopen tot plm 1300 graden. Bij acetyleen tot 1800 graden.
Ik denk inderdaad dat dit correct is, hoewel ik bij eerste lezing iets anders las, namelijk dat je zou suggereren dat een gewone, blauwe, gasvlam alleen blauw is vanwege blackbody straling.( Dat is namelijk niet zo. Dat wil zeggen dat er ook in de blauwe gasvlam emissiebanden zitten die niets met blackbody straling te maken hebben. Zie bijvoorbeeld: http://en.wikipedia.org/wiki/Flame.) Bij herlezing zag ik dat je dat niet zo bedoelde, waarmee bovenstaande bijdrage van mij een beetje overbodig is geworden.
Echte aardse blackbodybronnen bestaan trouwens volgens mij niet. Een dergelijke bron zou namelijk, behalve een perfecte emissiviteit van 1, ook een absorptiviteit (excusez le mot) van 1 moeten hebben.
Gek genoeg kun je weer wel opppervlakken maken die een emissiviteit > 1 hebben....Dat zijn dan kunstmatige, gestructureerde oppervlakken die efficienter thermisch licht uitstralen (in een beperkt golflengtebereik, dat wel) dan een blackbody van dezelfde temperatuur.
Wat ik ook wel grappig vind is dat de kosmische achtergrondstraling een spectrum heeft dat past bij een blackbody van zo'n 2.7 K.
Ach ja, ik raak nooit uitgeleerd...
Paul
]
Quote selectie