In Limburg is de temperatuur nu het hoogst, maar zijn de dauwpunten na het complex van vanochtend naar 15-16 graden gezakt. Heel opvallend eigenlijk, misschien een soort dry microburst effect.
In ieder geval in een brede strook van Roosendaal naar Zwolle zijn de dauwpunten 19 tot lokaal 21 graden, bij temperaturen van 26 of 27 graden in o.a. de Betuwe en Veluwe. Daarmee zit je nog wel zeker drie graden van de temperatuur voor vrije convectie af, maar het is net half vijf geweest en opwarming kan nog doorgaan tot 18 uur.
Verder passeren er vanavond tussen 19 en 23 uur wat kleine trogjes in de bovenlucht is de bedoeling, die buien kunnen 'helpen'. De kansen op zware onweersbuien blijven al met al nog groot en regionalisering is amper te doen. Je kan hooguit dus zoeken naar gebieden met de beste combinatie van temperatuur en vochtigheid.
Ik acht de kans op een forse buienlijn na 18 uur verder nog vrij groot, op basis van wat de modellen aan -dynamische- parameters voorschotelden. De berekende convectie in de modellen is allang uit de pas gaan lopen met de realiteit, maar de toestand in de bovenlucht (stroming, fronten/troggen) is iets anders.
Ik ben nog aan het studeren op de luchtdrukpatronen en ligging van het golvende front. Het lijkt erop dat het laagje boven Midden-Zuid-Frankrijk ligt, met het front over het westen en de Kanaalregio en West-Vlaanderen - Amsterdam - Kopenhagen.
Gr. Ben
Quote selectie