Dank, Cees! Het is leuk om het met jouw waarnemingen te kunnen vergelijken! Ben benieuwd!
Wat is precies de formule van Lebedev?
Ik heb niet het oorspronkelijke stuk van Lebedev gezien, maar het meest kom ik hem tegen in deze vorm:
Thickness (cm) = 1.33 * FDD (°C) tot de macht 0.58
Waarbij FDD staat voor Freezing Degree Days, de (absolute waarde van) de som van de voorgaande negatieve etmaal gemiddelden. Tg = -4 + Tg = -6 levert FDD = 10.
Er zijn een paar kanttekeningen bij te maken.
1. Oorspronkelijk schijnt het voor zeeijs ontwikkeld te zijn. Het wordt geciteerd voor zowel zeeijs als zoetwaterijs. Voor zeeijs moet je dan eigenlijk uitgaan van het vriespunt van zout water, dat dus aftrekken van de Tg.
2. Ik heb wat uitgeprobeerd met die machten en kreeg de indruk dat een macht van 0,59 beter voldoet dan 0,58. Vandaar mijn aanpassing. Later kwam ik op internet ook wel 0,59 tegen.
3. We zijn het er over eens dat het anders werkt bij dooi dan bij vorst. De formule werkt dan niet meer. Vandaar mijn eigen benadering. Die ruil ik graag in voor een andere, met een goed verhaal. Bij dooi bereken ik eerst de dikte, en dat reken ik terug in FDD's om verder te kunnen gaan als de vorst terugkomt.
4. Ik kies voor een iets andere tijdsperiode over 24 uur, de periode van 11 - 11 uur. Vooral bij beginnende ijsvorming voldoet dat beter, je wilt weten of je net wel of net niet kan schaatsen. Ik houd geen rekening met de voorgeschiedenis (het KNMI doet dat wel en laat bij invallende vorst het water eerst afkoelen tot 0 graden). Dat betekent dat de formule bij invallende vorst het ijs wat te makkelijk aan laat groeien. Je moet dan in gedachte houden dat het alleen geldt voor heel ondiep water. Later in een vorstperiode raak je dat verschil kwijt en zal het beter gelden voor water van 1,5 à 2m diep.
Quote selectie