Flashback: 24 juni 2004 - 2016

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 24-06-2017 09:04 

Donderdag, 24 juni 2004

Ook vandaag was de wind de grootste blikvanger, met pieken tot 51 km/h voelde het op vele momenten onaangenaam aan. De temperatuur heeft een stapje moeten terugzetten en haalde nu maar 19,6°C tegenover een nog steeds vrij zachte 13,4°C. Droog hielden we het niet, een regenbuitje heeft omstreeks 11H 0,4 mm achtergelaten te Malderen wat meteen het dagtotaal wordt, terwijl omstreeks 16H een korte maar fikse stortbui in Dendermonde huishield. Voorts hielden we het bij stapelwolken afgewisseld met zonnige periode, waarbij deze laatste vooral na de middag haar ding mocht doen. Het ergste hebben we nu wel achter de rug en hoewel de kans op een buitje blijft bestaan en een regenzone wordt voorzien in de nacht van zaterdag op zondag wordt voorzien staat er ons toch een aangenamere zomerse episode te wachten... 



Vrijdag, 24 juni 2005

Van de onweerskernen die gisteren ontstonden ten zuiden van ons land was uiteindelijk maar weinig te merken buiten het binnendrijven van veel hoge bewolking. Deze hield ons wel warmpjes zodat het afgelopen nacht niet verder afkoelde dan een zwoele 18,8 graden. Hiermee was het kwik vanochtend goed gelanceerd voor een nieuwe thermische race met hulp van een krachtige zon en nauwelijks bewolking. Tegen de vroege avond bereikten we uiteindelijk een erg indrukwekkende 34,9 graden als maximumtemperatuur. Maar ondanks de hoge temperaturen is de thermische depressie die de afgelopen 24 uur voor heel wat onweersdreiging zorgde in de buurt van de Lage Landen er niet in geslaagd om nieuwe onweerscellen te genereren en Malderen van een broodnodige portie water te voorzien. Het kwam slechts tot stapelwolken die weliswaar indrukwekkend oogden maar enkel onweer van betekenis voortbrachten boven delen van Nederland. De buienlijn die komende nacht over België zal trekken lijkt op het eerste zicht eveneens nauwelijks aktiviteit te bevatten en vooral Nederland aan te zullen doen. 



Zaterdag, 24 juni 2006

Tijdens de voorbije nacht heeft het weer duidelijk een omslag gemaakt die ervoor zorgde dat we vanmorgen onder een zwaarbewolkte hemel ontwaakten waaruit zelfs af en toe lichte regen viel. De neerslag was echter niet meetbaar waardoor we alsnog een droge dag in de grafieken zien verdwijnen. De situatie herstelde zich trouwens snel door het binnenschuiven van breder wordende opklaringen vanuit het zuiden, maar de bewolking verdween nooit helemaal. Bovendien gaf de voortdurende aanwezigheid van Altocumulus castellanus en floccus aan dat de atmosfeer niet helemaal stabiel was, iets wat ons vooral morgen parten zou spelen door toenemende onweerskansen vanuit het zuiden. Zowel weerberichten als weermodellen lijken apocalyptische toestanden aan te kondigen, maar zoals gewoonlijk moet dit hoogst waarschijnlijk met een flinke korrel zout genomen worden, vooral dan wat Malderen betreft. Overigens was het vandaag terug een zomerse dag met temperaturen tussen 10,6 en 27,9 graden. Welkome verfrissing kwam van een noordoostelijke wind tot 16,1 km/h.



Zondag, 24 juni 2007

Wie er vroeg genoeg bijwas kon vandaag nog genieten van droog weer en nog een paar vluchtige opklaringen. De radar- en satellietbeelden toonden immers reeds een omvangrijke regenzone die vanuit het westen van Frankrijk kwam opstomen en even later ook het Malderse grondgebied niet onaangeroerd liet. De eerste regen bereikte ons kort voor de middag en had een eerder buiig karakter ondanks de aaneengesloten bewolking die bij een warmtefront hoorde. Even later werd het weer wat droger en kwamen er weer korte opklaringen met een bijhorend waterzonnetje binnendrijven vanuit het zuidwesten. Wie zich verheugde op een terugkeer van het zomerweer in de namiddag, was er echter aan voor de moeite want flinke wolkenvelden met nog een aardige kwak regen erbij dreven tijdens de uren daarop het land binnen en zorgden voor een erg herfstachtig getinte namiddag. Vooral in het westen van het land was de storing erg aktief, in Malderen leek het nog enigzinds mee te vallen met een neerslagtotaal van 2,6 mm dat bereikt werd in de avond toen er weer wat opklaringen kwamen binnendrijven en de neerslag gereduceerd werd tot wat sporadische motregen. Ondanks de wolken en de regen zaten de temperaturen nog aan de hoge kant met waarden tussen 12,4 en 19,3 graden, en dit bij een zuidwestelijk briesje met snelheden tot 22,5 km/h. De rest van de avond verliep erg rustig met een paar opklaringen meer nog steeds overheersende wolkenvelden. Hierbij viel op hoe de wind aan de grond uit het noorden kwam terwijl de wat hoger gelegen wolkenvelden net door een zuidwestelijke tot zuidelijke stroming werden meegevoerd. Van onweer was er vandaag op het eerste zicht geen sprake al heeft het duidelijk weinig gescheeld met flinke exemplaren net ten zuiden van ons land en in de Ardennen. 



Dinsdag, 24 juni 2008

Van bewolking was er vanochtend niet veel meer te merken waardoor we de dag konden starten met veel zon bij ochtendtemperaturen van 9,3 graden. We kwamen ondertussen weer in subtropische lucht terecht waardoor het kwik snel steeg naar 26,8 graden in de namiddag. Hierbij werd nauwelijks stapelbewolking gevormd, al dreef er naar de avond toe regelmatig Cirrus en Altocumulus floccus bewolking over. De wind was eindelijk wat rustiger met snelheden tot 17,7 km/h in uit noordoostelijke richtingen. Tijdens de avond bereikte de subtropische luchtaanvoer stillaan een hoogtepunt waardoor het ronduit warm bleef. De Cirruswolkjes die oranje kleurden in de ondergaande zon zorgden voor extra sfeer waarvan heel wat mensen konden genieten die anders al lang waren binnengevlucht voor de avondkilte. De keerzijde was echter dat de zwoele atmosfeer het slapen tijdens de nacht erg moeilijk maakte. Ondanks de wissel van luchtsoorten vandaag is er geen meetbare neerslag gevallen zodat we het bij 0,0 mm houden. 



Woensdag, 24 juni 2009

Voor de verandering zijn er deze morgen Cirruswolkjes verschenen die zich aan de oostelijke horizon ophielden. Volgens de satellietbeelden zijn ze afkomstig van een omvangrijke wolkenpluk die zich boven centraal Europa bevindt en dit weekend ons weer zal beïnvloeden. Maar vandaag bleef het dus beperkt tot de fotogenieke kant van dit gebeuren toen ze de zonsopgang met extra schoonheid wisten in te lijsten. Op de zon hadden de wolkjes nauwelijks invloed en het was ook niet meer overdreven fris vanochtend bij minima van 11,8 graden. De bewolking breidde zich overdag langzaam maar zeker over het ganse luchtruim uit, maar volledig betrokken werd het niet. Opvallend bij dit alles is dat de vorming van stapelwolkjes achterwege bleef, zelf ondanks de aanwezigheid van stukken diepblauwe lucht. De bewolking bestond dus uitsluitend uit Cirrus spissatus en Altostratus translucidus en liet een zeer vlotte opwarming toe, welke ons naar de maxima van 26,6 graden bracht. De wind kwam uit het droge noordoosten en haalde snelheden tot 33,8 km/h om tijdens de avond weer langzaam af te zwakken en uiteindelijk weg te vallen. De sluierwolken trokken zich van dit alles weinig aan, en waren bij zonsondergang nog steeds aanwezig om ons met een echt kleurenfestijn te verblijden. Vanzelfsprekend is er geen neerslag gevallen en hielden we het dus bij een dagtotaal van 0,0 mm. 



Donderdag, 24 juni 2010

Het was vanochtend vrij zacht bij minima van 12,4 graden, en het luchtruim werd bij zonsopgang opgefleurd door een aantal wolkenveldjes. Deze bestonden uit een paar toefjes Cirrus en enkele ragfijne Altocumulusveldjes, welke toebehoren aan een verzwakt koufrontje dat morgen door de Benelux zou moeten trekken. Deze wolken losten weer op en maakten tegen de middag plaats voor een ietwat nevelig aandoende lucht waarin wat stapelwolkjes werden gevormd terwijl er een weinig Cirrusbewolking voorbijdreef. Aan de voorzijde van dat zwakke frontje kon het natuurlijk probleemloos opwarmen tot een zomerse 29,3 graden, en de wind draaide hierbij naar het noorden met snelheden tot 22,5 km/h. De stapelwolkjes groeiden op sommige momenten flink uit, maar voor zover bekend is het nergens tot buien gekomen terwijl ze 's avonds weer oplosten. We kregen toen te maken met de eigenlijke koufrontbewolking die uit Cirrus, Cirrostratus, Altostratus en een weinig Altocumulus bestond. Ze consentreerde zich vooral in het westen als een tamelijk gesloten laag, maar ze liet nog veel zonlicht door en veroorzaakte later een erg fraaie zonsondergang. De warmte werd door de bewolking goed vastgehouden, en het werd een uitermate zachte avond waarbij de temperaturen nog lang boven de 20 graden bleven hangen. De bewolking veranderde niets aan het alweer op 0,0 mm uitgekomen neerslagtotaal, en het ziet er ook niet naar uit dat dat koufrontje morgen veel zoden aan de uitgedroogde dijk zal zetten. 



Vrijdag, 24 juni 2011

Hoewel het buienhoofdstuk reeds over haar climax heen is, kreeg Malderen vandaag het actiefste weer voor de kiezen waarbij het reeds voor de middag tot buien kwam. Dit gebeurde na een tamelijk zachte nacht waarbij het kwik tot 12,2 graden is gezakt. Net als gisteren deed de bewolking niet vermoeden dat we nog neerslag zouden krijgen aangezien we terug met Cumulus congestus te maken kregen die zich tot Stratocumulus uitspreidde en de opmaat naar een sombere en grijze dag vol kilte en saaiheid leek te zijn. Maar plots verschenen er valstrepen onder het wolkendek en toen er in de schaarse opklaringen aambeeldbewolking verscheen (Cirrus densus) wisten we meteen hoe laat het was. De buien die volgden hadden een tropisch karakter met bijzonder dikke druppels terwijl er enkele honderden meters verderop zelfs hagel werd waargenomen. Na een tijdje ging het ook onweren, maar daarna leek alles voorbij te zijn en werd de neerslag lichter met 'normale' regendruppels. Het ging vervolgens lange tijd naregenen en het deed eerder aan een verregende dag ergens in maart denken bij temperaturen die moeite hadden om boven de tien graden te blijven. Tijdens het tweede deel van de namiddag klaarde het dan alsnog op en kon het nog eventjes opwarmen tot 20,2 graden. Er was ook opvallend minder wind dan gisteren met niet meer dan 25,7 km/h uit het west- zuidwesten deze keer. Niet dat we ons aan zonovergoten zomertoestanden hoefden te verwachten want het was meestal minstens 7/8 bewolkt. Pas later op de avond loste de bewolking wat verder op en kregen we uitzicht op fraaie stapelwolken die vooral in het noordoosten (waarlangs de onstabiele luchtlaag wegtrekt) flinke afmetingen hadden. In het zuidwesten verscheen ondertussen Cirrostratus en Altostratus welke reeds de voorboden zijn van een warmtefront dat morgen voor guur en nat herfstweer zal zorgen. Toch zullen de zomerliefhebbers deze regenzone graag zien komen daar er hete tropenlucht achter zit die het kwik op zondag en daarna met meer dan tien graden zal doen stijgen. De neerslag uit het front verscheen 's avonds laat al op de radar maar nog niet in Malderen waardoor we het bij de 3,3 mm van de buien deze middag hielden. 



Zondag, 24 juni 2012

Het herfstweer bereikte vandaag een nieuw dieptepunt. Hevige windvlagen en striemende regens geselden het verkilde zwart-wit landschap en de temperatuur kwam slechts met moeite boven de tien graden uit. Door de bewolking en mengende werking van de stormwind werd het echter niet kouder dan 12,7 graden al lagen de gevoelstemperaturen wel in de buurt van het vriespunt. Voor de actief- weerliefhebber was het vooral in de voormiddag interessant met een aantal pittige buitjes die in de egale regen verwerkt zaten (koufrontpassage). In Nederland vertoefde men enige tijd boven dat front en kwam het tot felle buien met onweer, maar in Malderen kregen we binnen het kwartier alweer een warmtefront boven ons hoofd geslingerd en kwam het terug tot druilerige frontale neerslag. Deze werd nog steeds door krachtige rukwinden opgejaagd en de snelheden liepen op tot 41,8 km/h uit het west- zuidwesten. Tegen de avond kwamen we opnieuw ten noorden van het front terecht en kwam het eindelijk tot opklaringen en zonneschijn waardoor het in extremis nog opwarmde tot 17,2 graden. De wind zwakte flink af en het was een wereld van verschil tegenover deze middag. Tussendoor wist er nog een kort buitje doorheen te glippen al stelde het niet veel meer voor en bleef het neerslagtotaal steken op een niettemin natte 4,8 mm. We sloten de dag af onder een mengeling van Cumuluswolken, Stratus fractus, Cirrus densus en Altocumulusveldjes tenmidden van diepblauwe luchten. 



Maandag, 24 juni 2013

Het was vanochtend en afgelopen nacht nog steeds erg winderig met snelheden die opliepen tot 32 km/h uit het noordwesten. De minima waren opnieuw tamelijk zacht voor de tijd van het jaar met 12,5 graden, maar overdag warmde het vrijwel niet op zodat we uiteindelijk toch met een zeer laag etmaalgemiddelde zouden eindigen. Het werd langzaam rustiger door het wegtrekken van de depressiekern naar het oosten zodat de drukgradiënt afnam. Het bleef ook droog al kregen we de zon nauwelijks te zien door toedoen van Stratus en Stratocumulusbewolking die nog steeds de plak zwaaide. Het afzwakken van de wind overdag was dan ook een magere troost voor de verstokte/verstijfde zomerliefhebber en het werd ook niet warmer dan 17,1 graden tijdens een vluchtige opklaring in de vroege namiddag. Naar de avond toe werd de bewolking dikker terwijl er boven de laaghangende Stratocumulusvelden Cirrostratus en Altostratusbewolking kwam binnendrijven. De lucht kleurde afwisselend lichtgrijs en donkergrijs waardoor het leek alsof het elk moment kon gaan regenen, maar het bleef aanvankelijk nog droog met hooguit een drietal fijne motregendruppeltjes. Pas rond een uur of zeven begon het wat harder te regenen, maar ook deze neerslag was maar net meetbaar met 0,2 mm en het werd terug droog terwijl er op de radar ook geen nieuwe neerslag meer te zien was. Dit zorgde later op de avond echter voor een verrassing toen er plots uit het niets een zeer krachtige stortbui opdook die het voor korte tijd flink liet plenzen en het neerslagtotaal zo nog in een ruk deed oplopen naar 1,8 mm. Na de stortvlaag werd het weer rustig en we eindigden de dag in een klamme, vochtige atmosfeer onder een gesloten wolkendek. 



Dinsdag, 24 juni 2014

Het was vanochtend bijna helder op een paar Cirruswolkjes na bij minima van 12,0 graden. Tijdens de voormiddag begon er steeds meer Cirrus binnen te drijven vanuit het noorden op nadering van de gisteren reeds genoemde regenzone. Voorlopig kon dit de zon echter niet deren en ze kreeg zelfs meer ruimte daar het binnendrijven van de sluierwolken de vorming en ontwikkeling van stapelwolken leek te onderdrukken. Tegen de middag verdween die werking echter en kregen we dan toch nog stapelwolken te zien. Sterker nog, ze werden nu veel forser dan de afgelopen dagen en gaven aan dat de atmosfeer toch wel onstabiele trekjes begon te vertonen. De stapelwolken kregen gezelschap van de eerdergenoemde Cirrusbewolking en ook wat Stratocumulusbanken, maar toch werd het met momenten erg zonnig. Dit zorgde terug voor aangename maar toch geen overdreven warme temperaturen die 26,5 graden haalden. De wind kwam overwegend uit noordelijke richtingen en was vooral na de middag vrij krachtig. Tegen de avond werden de Cumuluswolken opeens door een onzichtbare kracht verdreven en kwam er vanuit het noorden een heldere lucht opzetten met alleen nog wat dunne Stratocumulus in. Er stak ook een koele en droge bries op. Wie zich aan een heldere en koele avond verwachtte misrekende zich echter want vanuit datzelfde noorden kwam er opeens een uitgestrekt veld van dikke Stratocumulus velden opzetten waardoor de zon het definitief liet afweten en het koel, zwaarbewolkt en aanvankelijk nog vrij winderig werd. Later op de avond werd het wat rustiger, maar kregen we af te rekenen met buitjes die in Malderen goed waren voor 1 regendruppel. Omgerekend in statistieken komt dit echter opnieuw op een dagtotaal van 0,0 mm neer en ondertussen begint de droogte steeds meer vorm te krijgen door de vergeelde grasperken en tuinsproeiers die hier en daar al overuren beginnen te kloppen. De Stratocumulusbewolking begon tegen zonsondergang weer wat uiteen te vallen en de oranje oplichtende compartimenten zorgden voor een sfeervolle zonsondergang. 



Woensdag, 24 juni 2015 Een nieuwe luchtsoort zorgde ervoor dat de hemel vanmorgen haar diepblauwe kleur verloren was terwijl de lucht ook minder transparant is geworden en een wat nevelige indruk maakte. Ook de bewolking was veranderd. Na de tot Stratocumulus uitspreidende Cumuluswolken die reeds dagenlang door onze strot geduwd werden, kregen we nu fijn geribbelde Altocumulusveldjes te zien terwijl er in de loop van de voormiddag Cumulus fractus werd gevormd. Ook dit eiste de nodige inspanningen van de zon om een plaatsje aan het Malderse luchtruim te bemachtigen, maar het lukte haar dan toch en het raakte niet meer volledig betrokken. De aangevoerde lucht was ook duidelijk warmer. Na de weliswaar frisse minima van 9,7 graden boekte het kwik snel winst en duurde het niet lang of de maxima van gisteren werden overschreden. Na de middag haalden we maxima van 22,8 graden terwijl er een zijdezacht briesje opstak uit zuidwestelijke richtingen. De stapelwolken groeiden hierbij uit tot flinke afmetingen, al bleven verdere gevolgen uit en begonnen ze weer kleiner te worden toen er na een tijdje Altocumulus translucidus binnendreef vanuit het westen. Deze zorgde voor fraaie patronen aan de hemel in combinatie met de stapelwolkjes, en er waren ook punch holes in te zien. Tijdens de avond verdween het gros van deze wolkjes weer, al verscheen er wel wat Cirrus bewolking. Aanvankelijk was het nog zacht maar eens we 20H voorbij waren joeg de invallende avondkoelte de meeste warmteliefhebbers toch naar binnen, behalve als ze nog een neerslagtotaal van 0,0 mm moesten gaan meten en optekenen. 



Vrijdag, 24 juni 2016 Na het boeiende onweersgeweld van gisteren zijn we weer met beide voeten op de Belgische bodem terechtgekomen, die zoals vanouds onder een dik pak Stratus en Stratus fractus bewolking verborgen lag. Vrij hoge minima van 18,5 graden waren slechts een vervagende herinnering aan het fraaie zomerweer waar we gisteren eventjes konden van genieten (zowel als zonneklopper als als onweersliefhebber). Af en toe viel er een druppel regen en er stond een zwakke zuidwestelijke wind terwijl het voor de rest saaiheid en somberheid troef was. Gelukkig was het maar een korte lijdensweg want tegen de middag zagen we dan toch een blauwe kleur verschijnen waarna het Stratus wolkendek plaats maakte voor een luchtig display van Cumuluswolkjes, nog wat Altocumulus floccus en wegtrekkende Cirrus en Cirrostratus van het koufront dat al die somberheid van deze voormiddag op haar geweten heeft. Net als de temperatuursdaling trouwens, want warmer dan 26,4 graden werd het niet meer wat overigens wel een verademing was na het drukkende en zwoele weertype van gisteren. De wind draaide naar zuidwestelijke tot westelijke richtingen en we konden uitgebreid genieten van de zonneschijn in diepblauwe, zuiders ogende luchten. Ondanks het koelere weertype was het toch nog erg aangenaam toeven in de buitenlucht, de echte kilte kwam er pas tegen zonsondergang toen het onder de open hemel vrij sterk ging afkoelen. We sloten af met een neerslagtotaal van 0,2 mm. 

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 24 juni 2004 - 2016   ( 179)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 24-06-2017 09:04