Na slagregens ; eindelijk stabiel weer in zicht

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 18-09-2017 11:07 

Een kleine storing zorgt vandaag voor een paar fikse buien. Morgen trekt het systeempje naar Polen. De felle buien zijn verdwenen al blijft een buitje mogelijk. Daarna neemt hogedruk de regie over. Eerst ligt het boven Frankrijk. Tijdens het weekend zien we een omvangrijk hogedrukgebied boven Rusland tot stand komen. Deze breidt zich uit tot over Scandinavië en Denemarken. Mocht dit systeem ons land onder controle weten te krijgen dan zal neemt de kans op een uitgesproken zonnig weertype komend weekend sterk toe. Mocht dit net niet lukken dan zou er wel eens een hogedrukgebiedje op de Noordzee kunnen ontstaan. In dat geval komt de wind vanaf zee wat zo zijn weerslag heeft op de temperatuur en zonuren. Maar ook dan is droog en rustig weer met geregeld zon. Na alle onbestendigheid en slagregens gaat het roer om en wordt het vanaf woensdag zelfs stabiel.

 Een klein lagedrukgebiedje ligt deels over ons land heen en zorgt voor een rustige maar ook onstabiele dag. Vanochtend zijn er vooral in de westelijke helft van het land buien actief, vanmiddag trekken ze langzaam oostwaarts. Daarbij is kans op een slag onweer. In het westen klaart het in de loop van de middag geleidelijk aan op. Het wordt rond 15 graden en de wind komt uit het westen tot zuidwesten, in het noorden uit richtingen tussen zuidoost en oost, kracht 2 of 3. Komende nacht zijn er opklaringen maar kan er ook mist ontstaan. De buien verdwijnen. Het koelt af naar omstreeks 7 graden.

Morgen is er eerst kans op (dichte) mist. Deze lost in de loop van de ochtend op. Daarnaast komen er velden met lage bewolking voor maar wint de zon gaandeweg de dag terrein. De aangevoerde lucht is licht onstabiel en vooral vochtig. Mogelijk ontstaat er hier en dan ook een enkele bui of buitje. Het wordt 16 of 17 graden en de wind is zwak of matig uit het westen tot noordwesten, 2/3 Bft. In de nacht 10 graden.

Woensdag komt een hogedrukgebied boven Frankrijk tot ontwikkeling. Met een zwakke of matige wind uit het westen tot zuidwesten wordt nog altijd vrij vochtige lucht aangevoerd. Wolken hebben dan ook de overhand, maar vooral in de loop van de dag winnen opklaringen vanuit het westen terrein. Op een enkel spatje lichte regen na blijft het droog. Het wordt 17 graden. In de nacht 9 graden.

Boven de Barentsz Zee stijgt de luchtdruk ook en het Franse hoogje voegt zich daar donderdag bij. Daardoor draait de wind naar het zuidoosten en neemt iets toe, naar 3 tot 4 Bft. Er wordt nu wat drogere lucht aangevoerd wat de kans op zon ten goede komt. Het blijft droog bij 17 of 18 graden en dan begint het toch weer eens op nazomer te lijken. In denacht 9 graden.

Vrijdag is het eveneens droog. Dat danken we aan een uitloper van het hoog dat tot over Denemarken reikt. Vooral in de oostelijke helft van het land zijn er flink perioden met zon. Naar het westen toe komt meer bewolking voor. Daar komt enige bewolking vanaf zee binnen schuiven en draait de wind naar het westen. In de oostelijke helft van het land is de windrichting oost, 2/3 Bft. Het wordt 16 of 17 graden in het westen tot 19 of misschien wel 20 in het zuidoosten.

Boven Rusland zien we vervolgens een imposant hogedrukgebied ontstaan. Het heeft een tamelijk krachtig ogende uitloper tot over Scandinavië en Denemarken en mogelijk komt daar een apart bolwerk van hogedruk tot stand. Al met al betekent dit dat storingen op afstand blijven. Neerslag lijkt er dan ook niet te vallen tijdens het weekend. Verder schijnt de zon geregeld en mogelijk wordt het zelfs uitgesproken zonnig. Dat hangt vooral af van de positie en kracht van het hoog ten noorden van ons land. Is het sterk genoeg en komt het genoeg naderbij om de wind aflandig te houden. Dat zal de vraag zijn. Een windje vanaf de Noordzee zal voor meer bewolking en lagere kwikstanden zorgen. Prikwaarden dit weekend tussen 17 en 20 graden met de hoogste waarden in het zuidoosten. Rustig weer.    

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

di

Beetje zon en een bui

w-nw

2-3

    7

 16

30

40

wo

Af en toe zon - meest droog

w-zw

2-3

   10

 17

35

30

do

Droog en rustig najaarsweer - meer zon

zo

3-4

    9

 18

60

10

vr

Rustig en mild nazomerweer - zonnige perioden

var

2-3

    9

 19

60

10

za

Rustig en droog - geregeld zon

var

1-3

    9

 19

60

10

Bericht laatst bijgewerkt: 18-09-2017 11:07

Na slagregens ; eindelijk stabiel weer in zicht   ( 946)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 18-09-2017 11:07
Ik wordt er emotioneel van. 🙁   ( 449)
Steph. (Haarlem) ( 4m) -- 18-09-2017 11:17