Stabieler - weekend nazomer?

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 19-09-2017 10:29 

Tussen een uitloper van het Azorenhoog en een depressie die zich uitstrekt vanaf West-Rusland tot over Denemarken stroomt licht onbestendige lucht ons land binnen. Na het optrekken van de mist breekt hier en daar de zon even door maar vanuit het noordwesten trekken ook een paar buien het land binnen. Vanmiddag is het weerbeeld dan ook wisselend bewolkt met landinwaarts een enkele bui, in het noorden zijn wat vaker buien of buitjes actief. Het wordt 16 of 17 graden bij een zwakke of matige wind uit het westen tot noordwesten, kracht 2 tot 3. Komende nacht is het droog. Eerst zijn er opklaringen, later neemt de bewolking vanuit het noordwesten toe. Minima uiteenlopend van 12 graden in het noordwesten tot 8 in Limburg.

Morgen is er af en toe ruimte voor de zon en blijft het op een verdwaald buitje na droog. Het wordt 16 of 17 graden bij een zwakke of matige wind uit het zuidwesten. Een hogedrukgebied boven Frankrijk zorgt voor deze zo goed als droge dag. In de nacht opklaringen en 10 of 11 graden.

 Donderdag zien we het hoog naar Duitsland trekken alwaar het verbinding legt met een krachtig maximum dat boven Scandinavië tot ontwikkeling komt. Met een zuidenwind die niet al te sterk is, wordt iets mildere lucht aangevoerd. Het kwik loopt op naar 17 of 18 graden. Het blijft droog en de zon schijnt regelmatig, vooral op het eerste deel van de dag. 's Middags zullen er enkele stapelwolken ontstaan. In de nacht helder en 9 graden.

Net als je voorbije jaren lukt het ook dit Scandinavische bolwerk niet ons land onder haar controle te krijgen en trekt zich terug naar Rusland. Een omvangrijk lagedruksysteem op de oceaan zorgt er eigenlijk voor dat het Azorenhoog weer kan aansluiten. Dat is een andere luchtsoort zodat er in het grensgebied vaak kleine, maar vervelende storingen ontstaan. En juist ons land ligt in een dergelijk scenario in dat overgangsgebied. Vrijdag trekt zo'n kleine storing in de loop van de dag ons land binnen met bewolking en misschien een buitje. daarnaast is er af en toe zon. De wind draait naar het zuidwesten en is zwak of matig, 2/3 Bft. In de nacht opklarend en 5 tot 8 graden.

Zaterdag gaat het Russische hoog in de tegenaanval en lijkt meer invloed te krijgen. Met flink wat zon is het dan rustig en vriendelijk nazomerweer en wordt het 17 of 18 graden. In de ochtend kans op mist. De wind komt uit het oosten tot noordoosten is slechts zwak of matig, 2/3 Bft.

 Ook zondag zou kunnen uitdraaien op een vriendelijke dag. Met flink wat zon en droog weer kan het 19 tot 22 graden worden. De wind stelt weinig voor en komt uit richtingen tussen zuid en oost. Of het imposante hogedrukgebied bij Rusland ook na het weekend storingen op afstand weet te houden, zal de komende dagen moeten blijken. Het ECMWF laat oceaanstoringen al vrij snel oprukken tot ons land, terwijl het Amerikaanse GFS dat pas later in de week laat gebeuren. Dat is nog heel ver weg. Voorlopig komt er een einde aan overvloedige regenval. Neemt hogedruk de regie over en gaat de zon wat vaker schijnen. Het weekend zou zomaar eens vrij zonnig kunnen verlopen met oplopende temperaturen.

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

wo

Overwegend droog - af en toe zon

zw

2-3

  10

 17

30

30

do

Rustig en af en toe zon

z

2-3

  10

 18

40

10

vr

Kans op een buitje

zw

2-3

   9

 17

30

30

za

zonnige perioden en rustig nazomerweer

o-no

2-3

   7

 18

60

10

zo

Vriendelijk en zacht najaarsweer

zo

2-3

   8

 20

70

10


Stabieler - weekend nazomer?   ( 1370)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 19-09-2017 10:26
Stabieler - weekend nazomer?   ( 732)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 19-09-2017 10:29
Re: Stabieler - weekend nazomer?   ( 314)
Cees-Rotterdam -- 19-09-2017 15:07
Re: Stabieler - weekend nazomer?   ( 198)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 19-09-2017 19:06