Hogedruk boven Noordwest Rusland. Kwik omhoog en meer zon: nazomer!

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 20-09-2017 13:16 

Vanmiddag schijnt de zon in het westen geregeld, naar het oosten toe zijn wolken hardnekkig. Het blijft in veel gebieden droog en het wordt rond 15 graden in het oosten tot 17 in het westen bij een zwakke of matige wind uit het zuidwesten. Komende avond neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe als een zwak warmtefront passeert. Minima rond 11 graden.

Morgen belooft een nazomerdag te gaan worden. Dankzij een hogedrukgebied dat vanaf Noord-Frankrijk naar Duitsland, wordt drogere lucht aangevoerd. In het noorden en oosten kan de dag beginnen met laaghangende bewolking of een mistbank. Elders is het al vrij zonnig en deze opklaringen zullen in de loop van de ochtend ook het noordoosten bereiken. Het wordt 18/20 graden bij een zwakke of matige wind die krimpt van het zuidwesten naar het zuiden. In denact van zuidoost naar noordwest 8 tot 12 graden. Later een toenemende bewolking.

Vrijdag trekt een zwak frontje ons land binnen. Vanuit het westen komen wolken opzetten en vooral in het westen en later ook in het noorden zou een buitje kunnen vallen. Veel zal het niet om het lijf hebben. Met geregeld zon wordt het 17 graden in het westen tot 19 in het oosten met daar ook de meeste zon. Later op de dag klaart het meer en meer op. De wind is zwak of matig, kracht 2 tot 3 en draait later in de middag van het zuidwesten naar het westen tot noordwesten. In de nacht opklaringen en 8 of 9 graden.

Zaterdag ligt een klein ruggetje van hogedruk over ons land. Zowel langs de oost- als westflank liggen kleine storingen die vooral in het (noord) oosten en (noord) westen voor bewolking en misschien zelfs een spatje regen kunnen zorgen. Elders is de kans op zon een stuk groter en blijft het droog. Het wordt 17 graden in het noordwesten tot 20 in Limburg bij een zwakke, hooguit matige wind uit richtingen tussen zuid en oost. In de nacht is het helder bij 7 of 8 graden.

Er ontwikkelt zich een indrukwekkend bolwerk van hogedruk boven Noordwest-Rusland. Dit systeem probeert het weer in ons land onder controle te krijgen. Zondag lijkt dit behoorlijk te lukken. Met veel zon wordt het 18 tot 21 graden en waait er een zwak of matige briesje uit het oosten of noordoosten. In de nacht 10 graden en helder weer.

Maandag zorgt het Russische hoog zeer waarschijnlijk voor een volgende nazomerdag. Met veel zon wordt het dan 19 tot 22 graden en waait er een zwakke of matige wind uit het oosten tot noordoosten. Daarna begint een hoogtestoring boven Midden-Europa zich langzaam aan richting ons land te begeven. Hoe actief het systeem zal zijn en wat de invloed precies wordt is nu nog lastig aan te geven. Wellicht dat het aandeel wolken van tijd tot tijd toeneemt maar de wind lijkt dan meer de zuidoosthoek op te zoeken. Het kwik lijkt dan ook niet te gaan lijden onder deze ontwikkeling. Kortom: Het kwik gaat de komende tijd omhoog, de zon schijnt vaker en de wind houdt zich op de vlakte. Nazomer.

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

do

Flinke zonnige perioden - vriendelijk najaarsweer

z-zw

2-3

  11

 19

70

10

vr

Zon/bewolking/buitje

w-zw

2-3

  10

 18

40

30

za

Rustig met zon/bewolking/lokaal buitje

o-no

2-3

   9

 18

50

30

zo

Rustig en vrij zonnig najaarsweer

o-no

2-3

   7

 19

70

10

ma

Rustig en vrij zonnig najaarsweer

o-no

2-4

  10

 20

70

10


Hogedruk boven Noordwest Rusland. Kwik omhoog en meer zon: nazomer!   ( 932)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 20-09-2017 13:16