Voorlopig erg zacht en veel zon. Vanaf vrijdag bui en koeler

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 16-10-2017 11:52 

De oude tropische orkaan Ophelia zorgt vandaag voor zware storm langs de Ierse zuid- en oostkust. Voor ons zijn de gevolgen vooral warmte en zon. Op 1.5 km is het zelfs 17 graden. Zeer ongewoon. Zou dit in juli of augustus gebeuren dan zouden hitterecords worden aangevallen met deze zuidelijke stroming.
Naast veel zon komen er vanmiddag een paar wolkenvelden voor als gevolg van een oprukkende zwakke storing, behorend van de oude tropische orkaan. Het wordt 22 graden in het noorden tot 25 in Brabant en Limburg. Ook ongewoon hoog. De wind komt uit het zuiden, vanmiddag iets krimpend en is matig, 3/4 Bft. Langs de Wadden toenemend naar windkracht 5. Komende nacht zijn er een paar wolkenvelden maar ook behoorlijke opklaringen en koelt het af naar 12 of 13 graden.

Morgen waait de wind uit het zuidwesten en stroomt er minder warme lucht het land binnen. Het wordt 16 graden in het westen tot 20 in Limburg. Verder zijn er zonnige perioden, maar zijn er ook stapel- en een paar sluierwolken. De wind is matig, 3/4 en in de kustgebieden soms vrij krachtig, windkracht 5. Het blijft droog. In de nacht 11 of 12 graden.

Woensdag houdt het relatief warme weer aan. Een lagedrukgebied op de oceaan loopt door tot over het Iberisch Schiereiland en zorgt bij ons voor een zwakke tot matige zuidelijke tot zuidoostelijke aanvoer. Het kwik loopt op naar 21 of 22 graden in Limburg tot 18 in het noorden. Er zijn flinke zonnige perioden en het is vrij rustig weer.

Donderdag komt een storing dichterbij ons land, maar kan ons nog niet bereiken. Er zijn opnieuw flinke perioden met zon al neemt de bewolking in de middag vanuit het zuidwesten wel wat toe. Het wordt 19 of 20 graden bij een zwakke of matige wind uit het zuiden tot zuidoosten, 2/4 Bft. In de nacht een verder toenemende bewolking en mogelijk later hier en daar wat regen als een frontensysteem wel erg dichtbij ons land komt. Minima rond 15 graden.

Vrijdag ligt een depressie boven de Britse Eilanden of de Noordzee. Een koelere luchtsoort probeert zich een weg naar ons land te banen wat met wolken en ook enige regen gepaard gaat. Al te actief ogen de regengebieden niet. Waarschijnlijk bevindt het noordoosten zich eerst nog in de zachte lucht en kan het 17 of 18 graden worden. Het zuidwesten heeft al eerder te maken met de koelere lucht en wordt het 13 of 14 graden. Er waait een stevige zuidwester, 4/5 Bft.

Zaterdag komen we onder invloed van een volgende depressie. Afhankelijk van de precieze koers kan het wel eens een erg winderig dagje gaan worden. Hoe onstuimig en of dat eventueel tot storm (bij zee) leidt, zal de komende dagen duidelijk worden. Vooral het noorden maakt kans op regen. Daar wordt het 13 of 14 en in het zuiden met wat zon 15 tot 17 graden. De windrichting en kracht zijn zoals gezegd nog wat onduidelijk, voorlopig lijkt een zuidelijke richting, 4/5 Bft het meest waarschijnlijke scenario.

Zondag neemt het systeem in activiteit af en trekt naar het noorden weg. Depressies op de oceaan blijven de drijvende krachten achter het weer in ons land. Ook zondag betekent dit licht onbestendig weer zonder dat storingen er nu al te actief uit zien. Het kwik doet wel weer een stapje terug en zijn we weer terug op aarde na een paar dagen met bijzonder veel zon en thermisch verwennerij.   

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

di

Minder warm - zon en paar wolken

zw

3-5

 12

 18

60

10

wo

Zonnig en vrij warm

z-zo

2-4

 11

 19

70

10

do

Vrij zonnig en warm

z-zo

2-3

 12

 19

60

10

vr

Minder zacht en licht onbestendig

zw

4-5

 15

 16

30

50

za

Stevige wind en licht onbestendig

z

4-5

 10

 16

30

50


Voorlopig erg zacht en veel zon. Vanaf vrijdag bui en koeler   ( 800)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 16-10-2017 11:52
Re: Voorlopig erg zacht en veel zon. Vanaf vrijdag bui en koeler   ( 284)
Oud-Gebruiker <ID-1912> -- 16-10-2017 12:56