Je kan dit lezen alsof we niet genoeg doen. Maar je moet het ook lezen dat wat we doen niet goed is. Er worden miljarden geinvesteerd in schone energie, maar dat blijkt dus helemaal niet te werken. De overgrote meerderheid van de investeringen doen we in het verstoken van biomassa in conventionele centrales(zie energieakkoord: circa 70%). Dit heeft echter helemaal geen positieve effecten, ook de milieuwbeweging is het hier over eens. Daarnaast wordt er wel veel gedaan in zon en wind, maar er moet wel evenveel back-up capaciteit worden aangehouden om de stroom ook in de windstille nachten en winters op te wekken. De praktijk wijst nu uit dat alles wat we doen eigenlijk geen positieve bijdrage levert aan de verminderde uitstoot van CO2. Ondertussen worden wel miljarden rondgepompt, uit de zak van de burger, en worden overal ter wereld biotopen (bossen) gekapt om in onze biobijstook te voldoen.
Dat biomassabijstook niet de juiste weg om te bewandelen, daar zijn de meesten het wel over eens, maar je generaliseert als je zegt "Er worden miljarden geinvesteerd in schone energie, maar dat blijkt dus helemaal niet te werken."
- Ja, het is waar dat er centrales standby moeten staan omdat zon en wind niet altijd stroom kunnen leveren. Dat kunnen dan maar beter gasgestookte centrales zijn, want die kunnen relatief snel schakelen en zijn minder vervuilend dan kolencentrales. Kleinverbruikers en de overige industrie gebruiken het meeste aardgas. Als we huizen standaard zouden uitrusten met lucht-water warmtepompen, kunnen we huizen aardgasvrij maken. Dan moeten we zoveel mogelijk zonnepanelen op daken leggen en zoveel mogelijk windenergie opwekken om de stroom voor de warmtepompen te genereren, want dan zal de gasgestookte centrale zo min mogelijk hoeven bij te springen. Lokale opslag van energie kan eventueel helpen om de nacht te overbruggen, als er geen zon is en geen wind. En ja, dat gaat heel veel geld kosten.
- Belangrijk zijn, in mijn ogen, investeringen in het verminderen van energieverbruik: goed geisoleerde huizen, energiezuinige apparatuur. Daar vallen grote slagen te maken en het levert, wat mij betreft, meer op dan biomassabijstook. Laten we verder niet vergeten dat de industrie de meeste energie verbruikt. Als ik met lokale ondernemers praat staat vermindering van het verbruik bijna nergens op de agenda....
- Op de lange termijn moeten we hopen op betere vormen van energieopslag en wellicht, betere manieren om groene energie op te wekken, maar als dat compleet nieuwe technologieen zijn gaat het nog tientallen jaren duren voordat deze nieuwe technieken een impact hebben op onze CO2 uitstoot.
Paul
Quote selectie