Eens Lennart,
Je punten zijn precies de discussiepunten hieromtrend.
op zich is waterstof explosief, maar dat is aardgas natuurlijk ook.
De grotere lekgevoeligheid vereisen in ieder geval aanpassingen aan het leidingnetwerk.
De energetische verliezen zijn ook een belangrijk punt. Voor een deel zal het de mogelijkheden vergroten om duurzame energie 24/7 te produceren en eventueel op te slaan als de vraag laag is.
Het alternatief is de hele maatschappij electrificeren (!), dus van het gas af en alles met stroom. Ook daar zitten verliezen, omdat je nu eenmaal efficienter warmte maakt direct uit gas dan via (gas naar) electriciteit naar warmte.
Op alle punten hebben we nog wel een paar doorbraken nodig om echt tot winst te komen. Vandaar dat de snelste en winstgevenste manier om CO2 reductie toe te passen op dit moment is om met steenkool te stoppen en zoveel mogelijk met gas te doen. Dat doen de economieen in het artikel in ieder geval wel. Daarnaast heb je voor de voornoemde doorbraken meer onderzoek nodig. Dus geen subsidie naar gebruik maar wel naar onderzoek! Met de huidige (gesubsidieerde) energiebronnen alleen gaan we het niet redden. Alles moet beter en schoner om dan betere en schonere keuzes te kunnen maken. Simpel gesteld, bouw steenkool en biomassa-bijstook zo snel mogelijk af. Dan kun je dus relatief simpel, goedkoop en schoon je CO2 emissies verkleinen met de huidige technieken. Daarnaast veel investeren in onderzoek om alle (!) resterende energiebronnen te optimaliseren en toe te kunnen passen.
groeten Rob
Quote selectie