Vanaf vrijdag stuk kouder - onbestendig. Zaterdag storm?

Bericht van: Johan Kamphuis (Zuidhorn) , 21-11-2017 11:35 

Vanmiddag valt er in de noordelijke helft van het land periodiek lichte regen. De zuidelijke provincies zijn of worden overwegend droog al is een spatje motregen niet uitgesloten. Vanavond wordt het in meer gebieden droog, het laatst in het noordoosten. Het wordt 11/12 graden en de zuidwestenwind neemt geleidelijk aan toe naar 3/4 Bft. Het noordoosten houdt het tot ver in de middag erg rustig. Komende nacht zakt het kwik niet en schommelt rond 11 graden. In het noorden volgt later weer regen.

Morgen stroomt vanuit het zuiden drogere lucht ons land binnen. De eerste opklaringen bereiken in de vroege ochtend Zeeland en Brabant en breiden zich gestaag uit tot over heel het land. In Groningen duurt het tot na het middaguur eer de zon daar doorbreekt. 's Middags is het dan in een groot deel van het land vrij zonnig en droog. Het wordt ongeveer 12 graden en er staat een flinke wind uit het zuidwesten, 4/5 Bft. In de nacht 10 graden.

Donderdag is het met 14 of 15 graden nog zachter. Een groot deel van de dag overheersen wolkenvelden en kan er af en toe buiige regen vallen als een frontensysteem passeert. Later op de dag klaart het vanuit het noordwesten op. Er waait een stevige zuidwestenwind, 4/5 Bft.

Vrijdag dringt koelere lucht op en breidt een regengebied zich uit over het land. Er ontstaat een intens gevecht tussen zachte en naderende koude lucht. Mogelijk ontwikkelt zich een kleine aparte depressiekern boven het Kanaal waardoor de regen lange tijd kan aanhouden. Op de oceaan zien we dan een rug van hogedruk die doorloopt tot Groenland en daalt de luchtdruk boven IJsland en de Noorse Zee. Artische lucht krijgt zo de kans om zuidelijk uit te stromen. Het is al minder zacht bij een graad of 10 á 12. Opnieuw waait er een stevige zuidwestenwind, 4/5 Bft.

De strijd tussen zachte en naderende koude(re) lucht wordt zaterdag beslecht. Het lagedrukgebied boven het Kanaal of Engeland trekt de Noordzee op en zou zich wel eens kunnen ontpoppen als heuse stormdepressie. Duidelijk is dat nog niet. De kans op af en toe regen is vrij groot en het wordt ongeveer 10 graden, mogelijk ook wat lager. De wind komt uit het westen tot zuidwesten en is vrij krachtig. Afhankelijk van de diepte en koers van het Engelse laag zou het langs de kust en in het noordwesten later op de dag kunnen gaan stormen.

Zondag is het waterkoud met buien en een stevige westelijke wind. Een naderende bel met ijskoude lucht op hoogte lijkt net ten westen van ons land te blijven. Met 7 graden is het zachte weer echter voorbij. Na het weekend stroomt Arctische lucht verder de oceaan op en komt waarschijnlijk uiteindelijk ook boven ons land terecht. Het zachte weer keert niet terug en de temperaturen komen rond of iets onder het langjarig gemiddelde van 8 graden. Daarbij is het onbestendig en neemt de kans op een winterse bui toe.

 

Weerbeeld

Wind

richting

Wind kracht

Min

temp

max..

temp

zon

neerslag

wo

Vanuit het zuiden zon

zw

4-5

  11

 12

50

10

do

Stevige wind en een paar buien - zacht

zw

4-5

  10

 14

20

60

vr

Perioden met regen

zw

3-5

  10

 11

20

60

za

Onbestendig - mogelijk storm bij zee

w-zw

4-6

   8

 10

20

60

zo

Onbestendig en waterkoud

w

4-5

   3

  7

20

70


Vanaf vrijdag stuk kouder - onbestendig. Zaterdag storm?   ( 1705)
Johan Kamphuis (Zuidhorn) -- 21-11-2017 11:35
Re: Vanaf vrijdag stuk kouder - onbestendig. Zaterdag storm?   ( 760)
Roel(Steenwijk) -- 21-11-2017 12:36
Re: Vanaf vrijdag stuk kouder - onbestendig. Zaterdag storm?   ( 637)
Berend(Albergen) -- 21-11-2017 12:48