12-1-63: Kou blijft en problemen nemen toe.

Bericht van: Cees-Rotterdam , 12-01-2018 22:22 

12 januari 1963

Vannacht om 0 uur was de tweede koudegolf in De Bilt een feit. Reeds 5 dagen is de temperatuur continu onder 0 en de minima waren drie etmalen onder -10 met laagste -14,7 op 10 januari. De koudegolf duurt nog voort; ook vandaag weer lage minima en maxima: In De Bilt en Leeuwarden komt het kwik opnieuw niet hoger dan -7. De kou zal de komende dagen vermoedelijk iets milder worden. De vooruitzichten wijzen op sneeuwval uit het noorden. Wat wordt dat, dooi om de noord of niet?

Hoe de kou ingrijpt op het leven is te zien aan diverse berichten in de kranten:

Diepe Sloterplas bij Amsterdam in één dag dichtgevroren. (De plas is 30 tot 40 meter diep)

Scheepvaart op Maas ligt stil.

Ameland heeft de meeste problemen door isolement. Sinds 28 december is het niet meer bereikbaar over het water.

Brandstofpositie Schouwen-Duiveland is precair.

Er komt een sneeuwtoeslag op huisbrandkolen.

Veel zorg om vogels en vissen.

Per auto over de Gouwzee

In Engeland wordt hier en daar in een voetbalstadion geschaatst.

IJsvorming op strand bij Scheveningen. (Zie foto HVV)

Elfstedentocht gaat waarschijnlijk door. (Zie artikel NvhN)

Weerkundige medewerker Friese Koerier (Hans de Jong?) verwacht meer vorst volgende week, mogelijk verscherping met strenge vorst en wind.

“Siberische kou staat voor de deur...” kopt het Vrije Volk.

Schaatstochten weer mogelijk na ruimen van sneeuw in Friesland.

Foto uit Het Vrije Volk:

Bericht uit het Nieuwsblad van het Noorden:

Uit het dagboek 1963:

--------

12 januari:

Nog steeds weinig verandering. In de middag matige en in de nacht en ochtend meest strenge vorst. Omdat de wind meest zwak is en de zon zich langdurig laat zien, is het overdag best aangenaam. Nog een dag en we hebben al weer een week vorst achtereen. Toch zijn er kleine wijzigingen op de weerkaart : de uitloper van het hogedrukgebied zakt iets naar het zuiden en komt meer boven de Britse Eilanden en onze omgeving te liggen, wat ook de verzwakking van de wind verklaart. Aan de flank van het hogedrukgebied trekken storingen noord Rusland en Scandinavië binnen en brengen daar sneeuw. Boven Italië is de druk gedaald; gevolg van één en ander is, dat de kou weer over heel Frankrijk is uitgevloeid; zo meldt Bordeaux in de middag –4. Op grote hoogte, ongeveer 5,5 km, zien we hetzelfde beeld : vrijwel heel Europa ligt onder de kou. De straalstroom heeft een belangrijke noordelijke tak die vanuit de poolzee uit noordnoordwestelijke richting op ons af komt. Hij waaiert boven west Europa een beetje uit, wat overeen komt met het rustige weer in onze omgeving.

----------

Op de weerkaarten van 1 uur en 13 uur zien we geleidelijk toch iets veranderen. Het hogedrukgebied verandert subtiel van positie waardoor er een storing over Scandinavië naar het zuiden trekt. Voorlopig zijn in heel Europa, tot diep in zuid Frankrijk de temperaturen overdag zeer laag. Van -4 in Bordeaux tot -26 in Leningrad. Wordt het dooi om de noord of aanvoer van siberische kou?


Sorry Rob, dit ging voor.

Bericht laatst bijgewerkt: 12-01-2018 22:27

12-1-63: Kou blijft en problemen nemen toe.   ( 1204)
Cees-Rotterdam -- 12-01-2018 22:22