Zware kou nadert, maar hoe zwaar?

Bericht van: Cees-Rotterdam , 21-02-2018 22:57 

Winterbulletin no 13   Door Cees van Zwieten

(21-2-2018)

 

Zware kou nadert

 

Wat ons nu wordt vertoond op de verwachtingskaarten is buitengewoon. Vanuit noord Siberië en omgeving Nova Zembla wordt de komende dagen uiterst koude lucht aangevoerd.  In noord Siberië nabij de Oeral worden op dit moment maxima van omstreeks -30 gemeten. Op transport naar west Europa wordt de lucht wel opgewarmd, maar doordat de koude luchtlaag dik is gaat dit niet zo snel. In het voor ons gunstigste geval komt over 5 of 6 dagen het maximum niet verder dan -1 tot -3. En dat is voor eind februari bijzonder laag.

 

In de vorige alinea sprak ik van “het gunstigste geval”. Dat is een mogelijkheid waarvan de kans geleidelijk stijgt. Zeker is nu wel dat de zeer koude lucht ons land in de nacht van zaterdag op zondag vanuit het noordoosten begint binnen te stromen. Het Europese en Amerikaanse model zitten nu wat dat betreft op één lijn. Dat betekent dat op zondagavond in groot deel van het land de lucht behoorlijk is afgekoeld, met name op de hoogte van 1 tot 1,5 km. Aan gegrond zien we dan maxima van ongeveer 0 in het noordoosten tot +2 in het uiterste zuidwesten. Het vervolg zullen we nog zien, maar de modellen zijn tamelijk eensgezind over de prognose voor de dagen daarna: nog iets kouder. Inmiddels zijn de ijspluimen verbeterd. Het virtuele ijs op woensdag is ongeveer 6 tot 8 cm in het midden van het land. Het kan ook minder zijn, en eventueel iets meer.

 

Het zou te wensen zijn dat deze situatie zich in januari zou voordoen. Het effect zou veel groter geweest zijn. De situatie is een beetje vergelijkbaar met 4 januari 1985, 10 januari 1987 en 27 februari 2005. In al die gevallen naderde zeer koude lucht ons vanuit het noordoosten. Vooral 87 was de aangevoerde lucht extreem koud, kouder nog dan nu het geval zal zijn. In 85 ging de inval gepaard met sneeuw en ook daarna viel er sneeuw. Boven de verse sneeuw ging in de nacht van 7 op 8 januari de temperatuur onderuit naar waarden tot omstreeks -25 in het midden van het land. In 2005 herinneren velen zich het enorme pak sneeuw dat volgde en de temperatuurrecords op 4 maart, tot -20 in Flevoland. Sneeuw lijkt er nu voorlopig niet aan te pas te komen. Aanwezigheid van een sneeuwdek zou de kou nog heviger hebben gemaakt.

 

zie ook:  Het Winterbulletin

Bericht laatst bijgewerkt: 21-02-2018 22:59

Zware kou nadert, maar hoe zwaar?   ( 1860)
Cees-Rotterdam -- 21-02-2018 22:57