Flashback: 22 maart 2005 - 2017

Bericht van: Hendrik (Londerzeel-B) , 22-03-2018 14:16 

Dinsdag, 22 maart 2005

Dat de aangevoerde lucht minder droog was dan gisteren zal veel mensen niet ontgaan zijn. We pikten in de voormiddag nog een paar vluchtige opklaringen mee waarin zich overigens een mooie zonsopgang voordeed, maar tegen de middag werd het steeds dreigender en uiteindelijk kregen we onze portie regen in de loop van de namiddag toegediend. Ze waren er echter niet zo gul mee hierboven want in de Malderse pluviometer kwam slechts 1,4 mm hemelwater terecht.Op thermisch vlak ging het er veel royaler aan toe want na een zachte ochtendspits bij 9,3 graden steeg het kwik naar een erg zachte 19,4 graden ondanks de oprukkende regenzone, terwijl een zuidelijke bries maximaal 31 km/h haalde. Ondertussen is de zaak hierboven weer opengetrokken en kregen we nog een poosje de zon te zien waarna zich terug een mooie zonsondergang voordeed. Regen zit er de komende uren niet meer aan te komen en het zou morgen alsnog een betrekkelijk mooie dag worden al zullen er ook wolkenvelden opduiken die af en toe spelbreker zullen zijn. De vooruitzichten na morgen lijken erg mee te vallen, al is er wel wat lichte wisselvalligheid onder vorm van lokale buitjes die zich vooral op donderdag zullen voordoen

Woensdag, 22 maart 2006

Zoals we gisteren de dag eindigden, zijn we vandaag begonnen: onder een heldere sterrenhemel. Vermits dit de hele nacht door het geval was, heeft het kwik weer een forse duik gemaakt en zo kwamen we op een -alweer- vrieskoude -1,3 graden uit. De zon was echter al snel van de partij om de zaak weer netjes te ontdooien, maar overdreven warm werd het niet met 8,9 graden, waar ook een weinig tuineffekt was bij inbegrepen. Later in de namiddag verschenen er wat stapelwolkjes (Cumulus humilis) op het toneel, de uitlopers van een buiengebied dat via een tot 23 km/h aanzwengelende noordenwind vergeefs tot bij ons probeerde door te dringen. De rest van de dag werd gekenmerkt door sluierbewolking en een weinig Altocumulus wat vooral tijdens de ochtendschemering voor zeer fraaie beelden zorgde. Tegen zonsondergang is de temperatuur weer snel gaan dalen, de aanloop naar de laatste vorstnacht waarbij we mogelijk nog een paar graden lager eindigen dan afgelopen nacht. De naderende regenzones inclusief zachte lucht zullen na de middag stillaan een toename van de bewolking opwekken, wat vrijdagochtend zal resulteren in de eerste regen.

Donderdag, 22 maart 2007

Zachtere luchtmassa's hebben ons tijdens het tweede deel van de nacht overspoeld waardoor de nachtelijke afkoeling werd geremd en omgezet in een temperatuursstijging. Bij zonsopgang had het kwik reeds de vijf graden overschreden en vanuit het oosten kwam Stratocumulus en Cumulus fractus opzetten terwijl op grotere hoogte Altostratus opacus undulatus voorkwam met zeer fraaie golf- en ribbelpateronen erin. De bewolking was zeker niet egaal want er was hier en daar nog een beetje blauw te zien en de zon slaagde er af en toe in om zich erdoorheen te werken. De bewolking verdween geleidelijk naar de middag toe en de namiddag werd ingezet met een redelijk mooi lenteweertje waarbij de zon haasje over speelde met Cumulus mediocris bewolking. Door de afwezigheid van bewolking op grotere hoogte had de zon geen andere concurrentie te vrezen, maar ze had hier al duidelijk meer dan genoeg aan want de wolkjes werden steeds talrijker en gingen over in een gesloten massa van Stratocumulus. Uiteindelijk had het voor gevolg dat we toch nog van een vrij kille en sombere namiddag moeten spreken, en de opklaringen die in de loop van de avond binnendreven konden hier niet veel aan veranderen. Om letterlijk en figuurlijk met een positieve noot af te sluiten, zijn er de temperaturen die ondanks de opklaringen niet meer verder dalen, en dit door toedoen van zachtere lucht die vanuit het oosten onze richting uitkomt. De uiteindelijke temperatuurgrenzen werden vandaag op 3,5 en 10,3 graden gevestigd terwijl er voor de middag nog een spatje regen was, goed voor 0,2 mm dagtotaal. De wind zat alweer in het noorden vastgeroest met snelheden tot 33,8 km/h.

Zaterdag, 22 maart 2008

Tussen al de voorjaarsbuien door, kregen we vanmorgen een adempauze waarbij we konden genieten van diepblauwe luchten en op het eerste zicht onschuldig ogende Cumuluswolken. Het was even wennen met de temperaturen die vanochtend op 0,4 graden uitkwamen, maar eens de zon goed en wel boven de horizon was gerezen, vertoonde het weersbeeld een vleugje lentesfeer. De stapelwolken bleven ondertussen echter niet bij de pakken zitten en bolden naar de middag toe steeds verder op en omstreeks 14H was het dan uiteindelijk prijs met inzettende regen. Deze leek aanvankelijk op een voorjaarsbui waarbij hoopvol werd uitgekeken naar de opklaringen die kort daarna weer zouden verschijnen, doch de regen bleef aanhouden, en de beswolking ging over in Nimbostratus die ons voor de rest van de daglichtperiode zoet (of zuur) hield. Het ene moment viel er gewone regen , het andere moment ging het over in motregen met soms een wat droger intermezzo ertussen, maar op verbetering hoefden we voor de rest van de dag niet meer te hopen. Dat de temperaturen zelfs met tuineffekt niet hoger geraakten dan 9,4 graden was dan ook niet verwonderlijk en de noordenwind met haar snelheden tot 35,4 km/h maakte het er niet meteen gezelliger op. Tegen middernacht was het neerslagtotaal reeds opgelopen tot 4,4 mm. .

Zondag, 22 maart 2009

Afgelopen nacht zijn we duidelijk op een heel ander weertype overgeschakeld. Zo zagen we het daglicht weerkeren in een half tot zwaarbewolkte hemel die vooral uit Stratus fractus bestond. Tijdens de uren daarop begon de bewolking weer langzaam af te nemen, maar een vrijwel heldere hemel zoals we die gisteren konden aanschouwen, zat er niet meer in. Tijdens de namiddag ging de bewolking over in rafelig ogende Cumulus fractus, die door een combinatie van thermiek en turbulentie werd gevormd. Naar de avond toe kregen we dan plots Altocumulus lenticularis te zien, die zich massaal over het luchtruim verspreidde. Deze zorgde voor een erg bizarre, maar daarom niet minder mooie wolkenlucht toen zich honderden lensvormige structuren in het luchtruim aftekenden. Vanuit het noorden kwam echter Stratocumulusbewolking opzetten, die als een scherp begrensde, gesloten laag geleidelijk het Malderse luchtruim inpalmde. Wat volgde was een zwaarbewolkte maar droge en rustige avond. Het neerslagtotaal bleef dus andermaal beperkt tot 0,0 mm. Dankzij de wolken konden we hogere minima optekenen die niet beneden de 2,6 graden uitkwamen. Warmer dan 14,2 graden is het overdag echter niet meer geworden.

Dinsdag, 22 maart 2011

We bevonden ons nog steeds in heldere landlucht wat ons andermaal ijzige minima van -0,3 graden en een witberijpt landschap opleverde. Overdag dreven er wat sluierwolkjes voorbij en warmde het razendsnel op waardoor we bijna zomerse maxima van 17,7 graden konden optekenen. Er stak een noordelijke bries op die met haar snelheden tot 22,5 km/h wat verkoeling bracht, maar 's avonds terug ging liggen. Er volgde een fraaie zonsondergang en een erg frisse avond, al was het in vergelijking met gisteren rond deze tijd merkbaar zachter. Waarschijnlijk zal het hierdoor slechts bij lichte grondvorst blijven aangezien de temperatuur omstreeks 22H nog steeds rond 8 graden schommelde. Later op de avond werd er wat nevel en mist gevormd door de aanvoer van iets vochtigere lucht die in een ver verleden over zeewater is gestreken. Niettemin sloten we weer af met een kurkdroog neerslagtotaal van 0,0 mm.

Donderdag, 22 maart 2012

Het is afgelopen nacht inderdaad vorstvrij gebleven met 3,7 graden, maar wel was het fris en wellicht heeft zich op afgelegen droge en zanderige gronden nog een ijskristal of twee kunnen vormen. Kristallen met een korte levensverwachting in elk geval want zodra de zon er weer bij kwam, warmde het razendsnel op. We haalden maxima van 21,6 graden en er stond een uitdrogende oostenwind die snelheden tot 22,5 km/h haalde. Op een paar condensatiestrepen na vormde er zich geen bewolking en de droge lucht zorgde 's avonds voor een snelle afkoeling daar deze nauwelijks warmte kan vasthouden. Het voelde dus al snel kil aan in de gelukkig windstille omstandigheden na zonsondergang. Van neerslag was ook vandaag geen sprake waardoor zich langzaam maar zeker de contouren van een serieuze droogteperiode beginnen af te tekenen.

Vrijdag, 22 maart 2013

Heel koud is het afgelopen nacht niet geworden onder de open hemel bij minima van -1,0 graden. Maar een aanwakkerende oostenwind en de droge lucht (verdamping) zorgden ervoor dat het effect des te groter was. Er werd evenveel ijs gevormd als op een standaard vriesnacht zonder wind en temperaturen die ruim beneden -5 graden lagen. Het vrolijke gekwetter van de in lentesfeer vertoevende vogels deed daardoor wat surrealistisch aan maar wie vanachter glas alleen maar naar de blauwe lucht en de opkomende zon keek zou op den duur nog gaan geloven dat het lente is. In het zuidwesten verscheen ondertussen een band van Cirrostratusbewolking met Altocumulus eronder en dat was meteen een voorteken van een weersverandering waar de meesten niet op zaten te wachten. Er kwam immers zachtere lucht onze richting uit met aan de voorzijde neerslag die uit sneeuw en ijzel bestond terwijl de zachte lucht zelf ons net niet zou bereiken. Integendeel, de onder ons doorschietende depressie zorgde ervoor dat de drukverschillen toenamen en de schrale wind verder aanzwol tot snelheden van 30,6 km/h uit het oost- zuidoosten. De zon bracht maar nauwelijks warmte en na de middag deed ze dat zeker niet meer door toedoen van de dikke Altostratus translucidus bewolking. Wel bleef het nog droog en het kwik kwam uit op 7,4 graden. Tegen de avond werd de bewolking weer wat dunner en konden we vooral naar middernacht toe de sterren er doorheen zien. Uiteraard bleef het ook dan droog en konden we dus alsnog met een neerslagtotaal van 0,0 mm afsluiten. ugvinden.

Zondag, 22 maart 2015

Ondanks de zeer zonnige voorspellingen voor vandaag was het vanochtend nog steeds betrokken met Stratusbewolking. Er volgde een buitengewoon kille en gure voormiddag waarbij een bijtende noorden tot noord-noordoostelijke wind de gevoelstemperaturen stevig in toom hield, ondanks het uitblijven van vorst dankzij de bewolking. Pas tegen de middag verschenen er wat gaatjes in de bewolking die geleidelijk overging in Stratocumulus. Maar dan was het nog steeds wachten tot in de tweede helft van de namiddag vooraleer het genoeg opklaarde om echt van de zon te kunnen genieten. En dat genot was van korte duur want we zaten nog steeds in koude luchtmassa's die snel afkoelden naarmate de zon begon te zakken. Het werd niet warmer dan 7,9 graden overdag en tegen de avond dook het kwik weer als een baksteen de dieperik in. Het spreekt voor zich dat de minima van deze dag pas 's avonds werden bereikt met 4,8 graden waarbij we de eerste ijskristalletjes reeds voor middernacht op de grasmat zagen flonkeren. De pluviometer zelf bleef ijsvrij daar het neerslagtotaal beperkt bleef tot 0,0 mm.

Dinsdag, 22 maart 2016

De bewolking is tijdens de nacht blijven hangen, maar toch is ze geleidelijk dunner geworden en overgegaan in Stratocumulus waar na zonsopgang blauwe stipjes tussen te zien waren. Er was dus weer wat hoop voor de zonne- aanbidders onder ons en ook de plantenliefhebbers konden hun hartje ophalen met de vorstvrije nacht van 0,9 graden die we achter de rug hadden. Tijdens de voormiddag bleef alles echter min of meer onveranderd: Stratocumulusvelden bleven overheersen en de blauwe stipjes tussen de compartimenten ervan leverden niet meer dan enkele vluchtige stroboscoopfliten zonneschijn op. Na de middag begon er dan toch wat beweging in te komen en zagen we Cumuluswolken ontstaan onder de Stratocumulusvelden, en deze laatste begonnen uiteindelijk op te lossen met breder wordende opklaringen tot gevolg. Aanvankelijk werden deze nog opgevuld met Cumuluswolken waardoor het kil bleef met maxima van 13,3 graden (gelukkig was de noordelijke tot noordoostelijke wind nog steeds zwak). Naar de avond toe konden we echter genieten van langere zonnige perioden toen de thermiek wegviel en de opvullende Cumulusbewolking verdween. Na zonsondergang losten ook alle resterende wolkensoorten op waardoor het tijdelijk helder werd. Hierbij koelde het snel af waardoor we een stevige vriesnacht leken te krijgen, doch in de blauwe lucht was een soort van vale schijn te zien die verraadde dat er een of ander frontensysteem volop vocht in de atmosfeer lag te pompen, en het is dan ook niet ondenkbaar dat we later op de nacht met isolerende wolkenvelden te maken zullen krijgen. Voor neerslag hoefden we nog niet te vrezen/hopen waardoor we terug met een dagtotaal van 0,0 mm konden afsluiten.

Woensdag, 22 maart 2017

Zoals verwacht is het tijdens de nacht onder een open hemel tot vorst gekomen. Terwijl de temperaturen in thermometerhut op 3,0 graden zijn uitgekomen, lagen de velden en grasperken er vooral op het platteland witberijpt bij terwijl het ijzig koud aanvoelde. Gelukkig stond er geen wind (al was dit natuurijk een oorzaak van de ijzige toestanden vanochtend) en maakte de zon al snel haar opwachting in een diepblauwe hemel om de boel weer ontdooid te krijgen. Enkel laag boven de zuidelijke en zuidoostelijke horizon waren nog Cirrus en Cirrostratusvelden te zien van de wolkenbanden waarmee we de voorbije dagen te maken hadden, voor de rest was er geen enkel spoor van welke bewolking dan ook te zien. Na een tijdje begonnen er zich dan toch stapelwolken te ontwikkelen en was het even in spanning afwachten of het er waren die kwade bedoelingen hadden. Maar gelukkig was dat niet zo en bleek het de onschuldige mooiweersvariant te zijn. Desondanks dook de zon er toch wat vaker achter weg dan ons lief was en we kregen tijdens de namiddag ook weer te maken met sluierbewolking die vanuit het westen kwam opzetten door toedoen van een golftop op de storing die ten zuiden van ons lag. Veel verder dan dat kwam het echter niet en tijdens de avond kregen we afwisselend Cirrostratus en Altostratus te zien waar de zon in matglasversie doorheen te zien was. Dit alles hield het kwik een beetje in toom, al mogen we met maxima van 13,7 graden in deze tijd van het jaar zeker niet klagen. De zuidwestelijke wind was ook niet al te sterk en zeker voor de sluierwolkeninvasie was het tijdens de zonnige intermezzo's best aangenaam toeven in de buitenlucht. Net als de voorbije dagen (en volgens de weerkaarten zal dat nog een tijdje een constante blijven) koelde het in de droge, heldere lucht snel af toen de zon onder was en hoefden we ons nog geen illusies te maken over zomerse terrasjes in de buitenlucht voor zover we geen gebruik maakten van thermische wetsuits of ons omringden door een muur van branders en straalkachels. Of het door de snelle afkoeling ook tot vorst zal komen is echter niet zeker al valt een graadje grondvorst zeker niet uit te sluiten. Neerslag is er ook vandaag niet aan te pas gekomen zodat we weer met een dagtotaal van 0,0 mm konden afsluiten.

Virtueel ontmoetingsplatform Weerwoord: voor alle officiƫle en onofficiƫle activiteiten. Bezoek https://hub.link/Hc9qwig geen account of software nodig en coronaproof :

Flashback: 22 maart 2005 - 2017   ( 245)
Hendrik (Londerzeel-B) ( 7m) -- 22-03-2018 14:16