Vind ik niet veel. Niet alleen om iets aan het klimaat te doen, maar ook afhankelijkheid van olie maffia zoals de Russen en Arabische landen. Dat op zichzelf is al een goede reden om zelfvoorzienend te zijn.
Kerncentrales duurt wel 15 jaar om te bouwen, nog afgezien van de vergunningen. Dat is dus helemaal geen oplossing.
Maar Lennart, het doet dus niets aan het klimaat. Deze uitgaven leveren niets op.
Het is zelfs tweeledig.
1) De kosten van 800 miljard zijn voor
- Biomassabijstook in Kolencentrales: Geen enkele reductie CO2, alleen op papier.
- Van het gas af. Huizen en bedrijven van gas los en op electriciteit. Hier zal een kleine reductie optreden. (in nieuwe panden is een warmtepomp efficienter, panden worden geisoleerd en een deel van electriciteit komt uit duurzame bron,met name zon en wind)
2) Met deze kosten haalt het kabinet de 90% reductie in 2050 niet! Dit zijn slechts de kosten voor de komende 15 jaar! Zon en Wind zijn geen baseload, dus er is nog geen oplossing voor het grootste deel van de electriciteit. Zonder technologische doorbraak of kernenergie zal het merendeel dan dus uit stroom uit kolencentrales komen, die bijgestookt worden met biomassa.
Ik wil overigens ook wel onafhankelijk zijn van oliemaffia, Russen en Arabieren, en met kernenergie ben je dat ook. Zon en Wind-energie zijn geen baseload en kunnen dus nooit voor 100% in onze energie voorzien.
Kerncentrales bouwen duurt wellicht 15 jaar, maar dan is de CO2 reductie ook wel volledig mogelijk. Als de politiek kiest voor kernenergie, regelt het ook vergunnigen en dan hebben we over 15 jaar een enorm sterke reductie in CO2 uitstoot. Met het huidige beleid is het over 15 jaar dus zeker nog niet opgelost.
groeten Rob
Quote selectie