Als met "nu" "vandaag" wordt bedoeld heeft hij gelijk als hij zegt dat "van het gas af" leidt tot meer CO2 uitstoot. Maar "nu" is niet "vandaag" (dat kan helemaal niet) en dan wordt het verhaal anders. "Van het gas af" gaat tientallen jaren duren en zal gepaard moeten gaan met een gelijktijdige toename van duurzame energie (wind en zon) en dan klinkt het al een stuk genuanceerder. Gaat dat alle problemen oplossen? Nee, maar het is een uitstekend begin.
Zijn opmerking over warmtepompen begrijp ik niet. Warmtepompen "leveren" meer energie dan ze verbruiken. Strikt genomen wekken ze geen energie op want ze transporteren alleen maar energie van A naar B, maar in dat proces verbruiken ze ook energie. De COP waarde is een theoretische waarde en zal lang niet altijd gehaald worden (hangt bijvoorbeeld af van het verschil tussen de temperatuur buiten en binnen voior een lucht/water warmtepomp) Desondanks is een warmtepomp + zon + wind een aantrekkelijk alternatief om het verbuik van fossiele brandstoffen te verminderen. Dat warmtepompen herrie maken is tot op zekere hoogte waar, maar de nieuwste generatie is fluisterzacht zoals ik met eigen oren heb mogen constateren. Deze nieuwe pompen zijn nog duur, maar dat zal de komende jaren wel veranderen. Ik ben wel verbaasd over het feit dat deze hoogleraar Werktuigbouwkunde kennelijk niet weet dat de industrie inmiddels warmtepompen produceert die zo stil zijn.
Verder heeft hij gelijk met zijn opmerkingen over de luchtvaart en de scheepvaart. Het is te idioot voor woorden dat de luchtvaart niet betrokken wordt bij het verminderen van CO2 uitstoot. Wat hij bedoelt met "Warmtenetten aansluiten" weet ik niet. Die warmte moet ergens vandaan komen en geothermie is niet overal in Nederland toepasbaar.
We moeten een krantenartikel niet gebruiken om al te kritisch te reageren want de ervaring leert dat zo'n stukje tekst, geschreven door een niet-technische journalist, vaak een verminkte versie van het gesprek is.
Verder ben ik van mening dat Kernenergie geen optie is, om redenen die al vaak benoemd zijn op Weerwoord en die ik dus niet ga herkauwen. Verminderen van het energieverbruik is ook essentieel want alles wat je niet gebruikt hoef je ook niet op te wekken. Ook het bedrijfsleven zal er aan moeten geloven. Niet leuk, wel nodig.
Probleem waarvan ik hoop dat het op termijn opgelost gaat worden, de zogenaamde "elephant in the room", is de seizoensopslag van energie. Als dat ooit lukt kan het teveel aan zonnenergie in de zomer bewaard worden tot in de winter. We gaan het zien.
Paul
Quote selectie