Probleem waarvan ik hoop dat het op termijn opgelost gaat worden, de zogenaamde "elephant in the room", is de seizoensopslag van energie. Als dat ooit lukt kan het teveel aan zonnenergie in de zomer bewaard worden tot in de winter. We gaan het zien.
Paul
Hallo Paul
Over de zogenaamde "elephant in the room" hier wat rekenwerk.
opslag-duurzame-energie-blijk-onbetaalbare-mythe
In mijn optiek is de echte "elephant in the room" hier kernenergie. Bestaande techniek die momenteel veilig en schoon is.
groeten Rob
Je moet wel goed lezen, Rob. Ik heb het over "op termijn". Dat het nu nog niet kan is evident. Het verhaal waar je naar verwijst "Opslag-duurzame energie blijkt onbetaalbare mythe", is een beetje raar, juist omdat het rekent met huidige prijzen voor, bijvoorbeeld, elektriciteit en omdat het uitgaat van wat NU mogelijk is. Voor iemand die altijd een beroep doet op toekomstige innovaties als oplossing van het energieprobleem is dat een beetje inconsistent. Mijn stelling is: we moeten doen wat we nu al kunnen doen (besparen + wind + zon) en hopen dat opslag in de toekomst mogelijk wordt. De berekeningen van klimaatdeskundigen zouden eigenlijk iedereen moeten alarmeren. Dat dat nog niet bij iedereen is ingezonken is jammer, maar daar kan ik niets meer aan veranderen.
Het verhaal waar je naar verwijst maakt overigens gebruik van oude gegevens. Gaat maar tot aan 2013, zie ik, en negeert daarmee dat windenergie de laatste jaren goedkoper is geworden. Het meest vreemde is misschien wel de nadruk op of het wel rendabel is of niet. Dat is de oude manier van denken. Het zit namelijk zo: de conclusie van het verhaal dat fossiele opwek veel goedkoper is dan duurzame opwek +opslag is alleen maar mogelijk omdat de schade van extra CO2 t.g.v. van het opstoken van fossiele brandstoffen niet in de kWh prijs is verrekend. Dat zou, indachtig het motto "De vervuiler betaald" natuurlijk wel het geval moeten zijn. De kosten die we moeten betallen om de gevolgen van CO2 uitstoot teniet te doen moeten we naar voren halen. Nu is het alsof we geld hebben geleend maar geen rente hoeven te betalen. Een rente van honderden procenten, wel te verstaan. Doen we dat wel, dan komt een vergelijking tussen duurzame energieopwekking en fossiele energieopwekking er heel, heel anders uit te zien.
Paul
Quote selectie