Mee eens. Echter, het gaat me in die paragraaf vooral om het feit dat we die gemiddelde baseload wel degelijk naar beneden kunnen krijgen met zelfs in de winter een paar procent. Niet als alternatief. Het voordeel van een PV-installatie is dat je thuis lekker doordraait op het moment dat de stroom uitvalt. 0.5kw is uiteraard bij lange na niet genoeg op dat soort dagen, maar dan was je een aantal dagen niet. Je huis zal niet spontaan bevriezen: daarvoor heb je langdurige stroomuitval en koud weer nodig. Risico's zijn in dit geval dus beperkt: het is het risico op het verlies van comfort en productie, niet het risico op het verlies van levens. En ik ben me er van bewust dat we de komende tientallen jaren een flinke hoeveelheid elektriciteit zullen moeten verkrijgen uit fossiele brandstoffen en veel warmte uit gas zal komen. Maar dat neemt niet weg dat we er wel nu mee moeten beginnen. Anders gaat het zeker niet gebeuren.
Overigens is getijdenstroom ook iets wat een groot deel baseload op kan vangen en wat zeer voorspelbaar is. Tot op de seconde.
Overigens doen veel mensen alsof Nederland er niet toe doet. Maar laten we niet vergeten dat onze economie enorm veel energie verstookt, veel meer dan grotere bevolkingen in minder ontwikkelde gebieden (Nederland verbruikt bv. 2x zoveel energie in absolute getallen als Colombia, waar 3x zoveel mensen wonen). En daarbij: men doet alsof andere landen niets doen. En dat is simpelweg niet waar. Nederland is een achterblijver en geen voorloper op dit gebied.
Quote selectie