Ik vind het zo interessant dat de langetermijnverwachting van het ECMWF (30 daagse, long range) dit signaal voor hogedruk half december zo specifiek oppakt. In de GKB-kaarten zien we nu die duidelijke trend zichtbaar worden.
Ik vraag me af:
- Maken de huidige modelberekeningen gebruik van die 'LT-indicatoren', of rekenen zij gewoon door vanaf een beginsituatie? En zo nee: wordt er gedacht aan het koppelen van de 2?
- Zijn die 'indicatoren' in de 30-daagse gebaseerd op een statistische benadering? Bijvoorbeeld: 'de huidige situatie betekent een verhoogde kans op een hogedrukimpuls boven Europa over 2-3 weken'. Of zijn het 'achtergrond-indicatoren' die hogedrukwerking in de hand werken, waar het 'normale weer' simpelweg vanzelf enige vorm van interactie mee zou moeten ondervinden (leidend tot een verhoogde kans).
- Het langetermijnmodel lijkt een zekere amplitude te voorzien. Rekent het model daarna door met een eventuele blokkade (1 oplossing) of meerdere (een soort EPS)? Want dan raakt het stromingspatroon langere tijd verstoort. Dat zou dan zichtbaar moeten zijn in de gemiddelde zekerheid ná dit signaal (in dit geval: gemiddeld genomen grotere kans op zachter weer, oftewel: rug trekt door)
Alvast bedankt