De laatste dagen waren er verschillende berichten over de droogte, vooral uit Twenthe en de Achterhoek. Er zijn grote ruimtelijke verschillen, die vooral ontstaan zijn door de vele regen eerder deze maand in de westelijke helft van het land. Op de site van het KNMI is goed te zien hoe de droogte verspreid is over het land. Die blijkt dan ook in het uiterste zuidwesten voor te komen.
https://www.knmi.nl/nederland-nu/klimatologie/geografische-overzichten/neerslagoverschot
Zelf maak ik sinds 2010 ook berekeningen van de droogte, op een iets andere manier. De berekening begint niet op 1 april, maar loopt eindeloos door. Dat kan door steeds een klein stukje (2%) van het opgebouwde neerslagoverschot of- tekort weg te strepen. Het blijft kunstmatig, maar het benadert denk ik iets beter de situatie in het veld. Aan het begin van het groeiseizoen telt dan ook de neerslag in februari en maart mee, en later in het groeiseizoen (augustus, september) telt de neerslag van april en mei juist minder mee dan bij het KNMI. Het resultaat zie je hier (vergelijk 2018 en 2019).
De cijfers kunnen uitgedrukt worden in millimeters, maar door de andere berekening zijn ze niet direct vergelijkbaar met die van het KNMI. Met deze methode kan ook het verloop van de droogte op één plaats goed in beeld gebracht worden, bijvoorbeeld van De Bilt.
Ik maak gebruik van de metingen van de automatische weerstations, die zijn van een iets mindere kwaliteit dan die van de neerslagstations. Het grootste tekort vinden we nu in Hupsel. Vorig jaar was het daar in deze tijd nog net iets droger, maar de grootste droogte vonden we toen in Ell.
Tenslotte een document met alle kaartjes vanaf 2011:
http://www.logboekweer.nl/Neerslagoverschot/KaartenNOV_2011_2019.pdf
Op de site van het KNMI moeten ook ergens kaarten staan met het neerslagtekort in het verleden, maar die kan ik niet meer vinden. Weet iemand waar ze zijn gebleven?