Op donderdagochtend 26/2/2004 had inderdaad ook Vlaanderen grotendeels een (bescheiden) sneeuwlaagje te pakken. Maar dat was slechts een afkooksel van het immense pak sneeuw wat toen die ochtend in Friesland is gevallen. Daar een onvervalst polar low toen. Pas op vrijdagochtend 27/2 hadden we in Vlaanderen het tweede PL te pakken.
En het is ook niet juist dat de neerslag toen niet ver van tevoren zichtbaar zou geweest zijn op de satpic, terwijl het koufront (eigenlijk occlusie) van nu wel zichtbaar zou zijn. Het tegendeel is eerder waar, de sneeuwzones in die arctisch maritieme stroming waren juist goed zichtbaar uren van tevoren, alleen de trekrichting en waar ze juist aan land zouden gaan was zo moeilijk te voorspellen. Nu is het juist omgekeerd, we hebben inderdaad nu met een dynamische situatie te maken, met een frontaal systeem. En het is juist zo'n systeem dat vak niet goed van tevoren is in te schatten qua intensiteit. Je ziet zo'n front bv. vaak eerst verpieteren, bv. boven het Engelse vasteland en de eerste kilometers in de noordzee (denk je), maar dan intensiveert het en pas op het laatste ogenblik kan je de eigenlijke intensiteit een beetje inschatten.
Kortom, waar in de situatie vorig jaar vooral de plaats van het kleinschaliger gebeuren moeilijk te voorspellen was (terwijl de intensiteit minder een probleem vormde, het was immers duidelijk dat wie met de PL's maken kreeg pàkken sneeuw zou te verwerken krijgen), is het met de situatie vandaag vooral een probleem van inschatting van de intensiteit en dat houdt uiteraard ook verband met de snelheid waarmee het frontaal systeem zal overtrekken (tenzij het zou gaan golven, maar dat zit er absoluut niet in).
Kortom, we zien het koufront wel aankomen en haast iedereen in België en Nederland zal ermee te maken krijgen, maar het is moeilijk te zeggen hoe intensief de neerslag zal zijn over de gehele lengte van het front. ik gok wel op een leuke verrassing voor Vlaanderen en Zuid-Nederland. Die Noordnederlanders op het forum zaniken te veel.
Quote selectie