Weinig convective debris in de aanvoer. Oostelijke grondstroming. Td's vlot tegen de 20C aan en ondanks de hoge luchtvochtigheid toch snel oplopende temperaturen voor de convergentiezone uit. Als straks ook de bovenlucht mee gaat werken (kortgolvige hoogtetrog) zou je zeggen dat het niet meer mis kan lopen. Uitgaande van T/Td 29/20 kan een surface based updraft langs de convergentiezone vanmiddag een ruime 2500J/kg aan CAPE 'gebruiken'.
Belangrijker nog, volgens de laatste uitvoer en conform Karim's post hieronder, loopgt de 0-3SRH in het noorden op naar 150-250 m2/s2 (midden ~150). Hetgeen zelfs een fractie hoger is dan gisteren door de meetse modellen werd voorzien. Saillant detail is dat de meeste heliciteit daarbij in de onderste kilometer wordt gegenereerd daar louter de stroming in de onderste 1-1.5km sterk gekrompen is. Vanavond lopen die waarden, zoals vaak ten tijde van stabilistatie onderin, in het uiterste noorden zelfs nog verder op (lokaal 300 m2/s2). Maar de vraag is of de buien dan nog aanspraak kunnen maken op de grenslaag aangezien het verder krimpen van de grondstroming dan mogelijk maritieme lucht de grenslaag in pompt.
Al met al zitten we nu voor de verandering eens niet met buien die elders ontstaan maar in de kraamkamer. Dat levert toch vaak een scala aan zwaar weer op. Dat zal nu niet anders zijn, zeker gezien de huidige parameters. Een toch best spannende dag voor de convectofielen onder ons en zeker voor hen die in het midden, westen en noorden van ons land woonachtig zijn. Voor hen die eropuit gaan (mijzelf inbegrepen): rijd voorzichtig .
Quote selectie