Het vermogen van zonnepanelen wordt uitgedrukt in Wattpiek, gemeten onder standaardcondities (STC) celtemperatuur 25 graden Celsius, instraling 1000 W/m2 en nog een aantal andere standaardwaarden. De output van een paneel hangt dus af van deze waarden, is de celtemperatuur lager dan 25 graden dan is de output van het paneel hoger. Is de instraling groter (zon + reflectie witte wolken) idem.
Zonnepanelen werpen een schaduw op de bodem die daardoor minder warm wordt en minder warmte buffert. De warmte-inhoud van een paneel is gering. Glasplaat ca. 3mm dik, cel ca. 1mm dik, kunststof backsheet ca. 3mm.
In verhouding met de warmteabsorptie en -uitstraling van woonwijken vol donkere pannendaken, bestrating, zwart asfalt, bloedheet autoblik, bedrijfsloodsen etc. zou ik mij er niet al te druk om maken. Mooiste oplossing is zonnepanelen op daken die daardoor dan niet zo warm worden (80% van het totaal opgesteld vermogen in ons land ligt al op daken), het verder aanvullen met zonneparken ontkomen we niet aan om de doelstellingen te halen.
Quote selectie