Mijn dakpannen worden 90 graden of warmer, met een enorme warmtecapaciteit door het gewicht. De zonnepanelen bereiken dezelfde temperatuur maar koeler sneller af. Bovendien reflecteren ze veel meer licht dan dakpannen.
De zonnepanelen koelen ongetwijfeld sneller af dan dakpannen, maar daarmee is het probleem niet weg. Ze werken dan als radiator die de omgevingslucht opwarmt.
Onze gemeente wil mogelijk 200 à 300 hectare (= 2- 3 km2) aan zonnevelden plaatsen. Dat is heel erg veel, dat moet toch een meetbaar effect hebben.
Wat ik niet begrijp is dat men in dergelijke parken maar ook bij woningen zelden/geen gebruik maakt van enkel PVT panelen. Ofwel waarmee naast zonne-energie tevens water wordt opgewarmd aan de achterzijde van de panelen en de panelen eigenlijk continu watergekoeld zijn. Het zal vermoed ik schelen in warmte-afgifte richting de omgeving en je maakt meer gebruik van de totale energie die op de panelen valt. Water opwarmen en aansluiten op een warmtenet of zelfs met een warmtewisselaar nog energie uit opwekken. Win-win?!
Zijn er redenen waarom die PVT panelen nog niet echt de markt overwinnen of is het slechts onbekendheid?
Is er significante verbetering vwb het probleem dat in deze thread wordt aangekaart met deze oplossing?
Quote selectie