Ik geloof ook wel in de kracht van massa en ergens bij horen. Maar verwachten dat door de opstand/ tegenwerking van de massa opeens alles verandert? Ja mogelijk tijdelijk. En dan vervolgens is er weer een persoon die een kans voor zichzelf ziet en daar inspringt. Verdeel en heers is van alle tijden.
Ik volg je over wat je zegt dat het elkaar uitspelen, het krachteloos maken van die massa, dat dat gebeurt. Maar de massa an sich is niet de oplossing, hoogstens een tool om naar een oplossing toe te werken. Waarom? die massa bestaat uit individuen, uit mensen die al dan niet 'besmet' zijn met ideologieën, overtuigingen, geloof, liberalisme, socialisme, kapitalisme, communisme en alle overige -ismen die je maar kan bedenken. Ze worden nooit één. Ja tijdelijk tegen de kernwapens of tegen zinloos geweld. En na een tijdje zijn we geen "je suis hebdo" meer. Om daar 'sustainable', duurzame verandering in te brengen, in die moedeloosheid zoals jij het terecht noemt, daar is meer voor nodig dan elkaar alleen te verenigen. Dan heb je wel een overtuiging nodig die bindt voor langere tijd. Mijn vraag is dus nog een leveltje verder: waarom lukt dat de mensheid niet voor langere/ eeuwen tijd?
Ik bedoel dus niet het individueel oppakken maar meer kijken naar wat drijft de mens. Ik las vandaag dit stukje in een heel andere context maar klopt volgens mij wel en sluit aan bij wat ik bedoel:
Dat het niet meevalt om de wereld te veranderen, wisten ze vroeger al. Een oud Nederlands gezegde is: ”Verbeter de wereld, begin bij jezelf.” Dit gezegde wordt wel eens gebruikt om een ander de mond te snoeren. Maar zo is het juist niet bedoeld. Het wordt toegeschreven aan Henri de Greeve. Hij was iemand die zich zijn hele leven inzette voor mensen in nood. De uitspraak was zijn vaste motto tijdens zijn voordrachten. Het groeide uit tot een gezegde in onze Nederlandse taal. De Greeve had gelijk. We zijn niet in staat de wereld te veranderen, maar dragen wel de volledige verantwoordelijkheid voor onze eigen houding en keuzes. En dat vraagt de moed om maar gewoon ergens te beginnen.
( ik ga weer verder maar het lettertype verandert mee )Met andere woorden; als je intrinsiek onvoldoende de 'verleidingen van deze wereld' kan weerstaan ( egoïsme, macht, rijkdom, faam etc) en je kan van wat je hebt niet eerlijk delen met anderen dan is dát het probleem in elk - isme dat je er voor bedenkt. Een overheid begint niet de oorlog, het zijn de mensen in die regering. Een bedrijf vervuilt niet, het zijn de ceo's die dat besluiten/ toelaten. Als dát niet verandert, dan verandert er duurzaam/ langere termijn niets. Natuurlijk een massa kan het een tijdje succesvol tegengaan, zelfs een andere richting afdwingen ( kijk wat er mogelijk bij Tata steel gaat gebeuren als de mensen/ buurtbewoners daar meer en meer hun poot stijf houden) maar voor hoelang? Want als de ceo dezelfde mens met die zelfde egoïstische inborst blijft dan zal die ook weer een andere manier vinden om in 'zijn behoeften' te kunnen voorzien.
Als de mens niet ook zelf verandert ( cultuur, waarden , ethisch en op allerlei andere gebieden waarschijnlijk, ik ben verre van volledig) dan is het stoppen van de huidige loop der dingen slechts een zuchtje die ze iets doet uitwijken naar opzij. Een volgende generatie gaat evengoed weer verder waar ze gebleven was.
Tot slot dan deze vraag: wat is volgens jou nodig om 'de mens' te bewegen zich massaal te keren tegen neoliberalisme anders dan meedoen aan een massa protest? Welk gedrag of welke waarde spreek je aan?