Een datum die bij alle 40-plussers onder de weeramateurs in het collectieve geheugen gegrift staat. Hier toch een kort verslagje voor de jongere generatie (laten we zeggen de Jelmers onder ons ), en omdat we momenteel snakken naar wat dynamischer weer.
W1990 was aanvankelijk een herhaling van de winterloze winter van een jaar eerder, sterker nog: het record van de zachtste winter ooit werd na een jaar alweer verbroken. Een hogedrukgebied nestelde zich in eerste instantie rond de Middellandse Zee, wat bij ons zacht, droog, rustig en vaak grijs weer opleverde. Ook de Alpen bleven net als het jaar ervoor weer sneeuwloos. Maar toen plotseling: een dag voor de geschiedenisboeken, die de aanzet bleek voor een eindeloze reeks aan stormen die ons land ging teisteren gedurende de daaropvolgende 6 weken (waarover zo meer).
25 januari 1990 begon al winderig en er viel de nodige regen uit een zwaarbewolkte lucht. De temperatuur liep daarbij in de warme sector van een depressie op tot een extreme hoogte: 13,3 graden in De Bilt, wat op 0,1 graad na net geen januarirecord werd. Om half 4 in de middag begon de ellende toen een scherp koufront passeerde, gepaard gaande met hevige slagregens en windstoten; het klaarde daarna snel op. Geleidelijk begon het almaar harder te waaien, totdat de wind in het begin van de avond het hoogtepunt bereikte met orkaankracht 12. De sterkste windstoot gemeten aan de kust bedroeg maarliefst 180 km/uur! Maar ook boven land werd bij tijd en wijle orkaankracht bereikt. In Volkel had de sterkst gemeten windstoot een kracht van 13 Beaufort! De bevolking werd gewaarschuwd binnen te blijven. In de loop van de avond nam de storm wat af.
De trieste balans: in de landen waar de orkaan woedde waren er in totaal 90 doden te betreuren, waarvan 20 in ons land. Er was voor miljarden guldens materiele schade aangericht en gingen hele schuren tegen de vlakte. Het verkeer was totaal ontwricht waardoor duizenden reizigers strandden langs wegen, in treinen en op stations. Tientallen vrachtwagens werden van de weg afgeblazen en fietsers belandden in de grachten van Amsterdam. Ontelbare bomen werden als luciferhoutjes afgeknapt of met wortel en al de grond uitgerukt; in bossen was de schade groot.
In mijn herinnering stond er in Rotterdam al een storm om 13 uur. Het gebouw van NN bij CS was in aanbouw. De wind gierde over het stationsplein. Ik vond het toen al beangstigend.
van 14 tot 20 uur ik binnen in de muziekschool (VAK Delft). De toestand werd steeds ernstiger. Stukken zink van een dak lagen op straat. In deavond reden er geen treinen meer. Vraag niet hoe ik nog thuis gekomen ben. Er waren geen mobieltjes dus ik kon onderweg het thuisfront niet inlichten.
Edit:
PS windkracht 13 bestaat officieel niet. Alles boven een bepaalde grens heet windkracht 12. Bovendien worden windstoten niet in Beaufort aangeduid. Je zou die windstoot in Volkel anders moeten aanduiden.