Natuurlijk kan het later in de winter nog vriezen. Tal van vb. Het achtergrondsignaal voor dit jaar wijst daar echter niet op. Daarnaast AGW maakt het moeilijker om koud weer te krijgen.
RvdB sluit niks uit. Hij stelt dat de kans kleiner is dan normaal (die dus al laag is).
De vraag blijft voor mij: wat gaan die achtergrondsignalen betekenen? Ik heb mijn twijfels en we zullen zien wat er gebeurt. Wat die AGW betreft: voorlopig zien we dat hevige kou nog maar moeizaam doordringt in onze contreien. Maar zo lang het mechanisme niet doorgrond is weten we niet of dat zo blijft.
Erg interessant inderdaad, dat laatste. De kou is er namelijk nog steeds. Kijk voor het gemakt 'gewoon' even naar onze breedtegraad. Het probleem, en in mijn ogen het allergrootste probleem, is dat er nauwelijks nog drukverdelingen zijn die de koude lucht naar (West-)Europa brengt. Het komt nog maar sporadisch en vaak van slechts korte duur voor. Natuurlijk is het een en ander opgewarmd, maar ik kan mij niet voorstellen dat in een niet-opgewarmd klimaat er enig winterweer van betekenis zou zijn geweest met de luchtdrukpatronen van de afgelopen 9 winters, op die paar vegen na.
Zoals op de wintermeeting vermeld door de KNMI klimatoloog, kan de toegenomen gradiënt op de Atlantische oceaan maar voor 25% direct worden verklaard aan opwarming. Er moet dan een onbekende factor zijn. Dat kan ook een factor zijn die indirect vanuit de opwarming via andere, misschien nog andere onbekende factoren, doorsijpelt in het gehele circulatiepatroon. Het kan ook een nog onbekende factor zijn die niet aan de opwarming gerelateerd is. Bijbehorende afbeelding is van Paul, die de wisseling van de patronen liet zien in de 19e, 20e en 21e eeuw.
Wat we in ieder geval kunnen concluderen is dat het allemaal niet echt meezit.