Nee, het is niet de kinetische energie die moleculen doet ontsnappen. Wellicht dat een scheikundeleraar dit beter kan uitleggen.
Koken is een fase-overgang, bepaald door de specifieke atoom- of molecuul-eigenschappen van een stof. De thermodynamica erachter heb ik niet paraat, maar bekend is dat zuivere stoffen een scherpe, dus discontinue faseovergang hebben. Afhankelijk van de druk. Bij de overgang van vloeibaar naar gasvormig gaat de temperatuur dus niet omhoog en de toegevoerde energie wordt gebruik om de toestand van een gas te bereiken. Je zou ook kunnen zeggen dat de aantrekkingskracht tussen de atomen of moleculen overwonnen moet worden. En dat kost energie.
Die fase-overgang van koken heeft echter niets te maken met ons probleem van de AGW. Nou ja, fase-overgangen toch wel in de vorm van smelten, verdampen etc. Maar dan graag in een wat ordelijker betoog dan dat van Nick.
Die kinetische energie is de link die de kinetische gastheorie legt met de klassieke theorie van gassen. Kinetische energie wordt doorgaans gebruikt om de energie van bewegende objecten te beschrijven.
Theoretisch is het natuurlijk zo dat bij voldoende verhitting de atmosfeer steeds verder uitdijt en tenslotte vervliegt in de ruimte. Ik heb geen idee bij welke temperatuur dat gebeurt. Zeker niet binnen de range die de aardatmosfeer altijd heeft gekenmerkt. Spookverhalen bij de AGW snijden geen hout. Maar daar zijn we het wel eens, denk ik.
Quote selectie