Je beticht iemand van speculeren, maar doet er zelf nog een schep bovenop.
Maar de causaliteit die je daarvoor opgeeft is zuiver speculatief en overigens niet diepgaand genoeg. Zelfs al lag het aan een relatief grotere of kleinere opwarming van de brongebieden voor koude resp. zachte lucht, dan nog legt dat niet bloot waarom dat verschil zich manifesteert en verklaart het ook niet wat we zien inzake veranderde stromingspatronen. Hoewel de eenvoudige wetmatigheid dat water trager opwarmt dan land jouw redenering hier weliswaar enigszins kan helpen, verklaart die ook al niet de duidelijk opgetreden relatieve verandering van persistente stromingspatronen.
Waarom legt dat het verschil niet bloot? En laat mij eens keihard bewijs zien dat de stromingspatronen significant zijn veranderd de afgelopen decennia?
Dat je uit de relatief grotere ACTUELE opwarming van de brongebieden voor koude afleidt dat 1997 de allerlaatste Elfstedentocht was, is ook wel het toppunt van ongefundeerde speculatie. Een dergelijke uitspraak kan dan louter gebaseerd zijn op wat we vandaag zien inzake koude in onze brongebieden, ze houdt onvoldoende rekening met de complexiteit van een klimaat dat mondiaal duidelijk in beweging is en wel op een manier en met een dynamiek en binnen een zo korte geologische tijdsschaal die we sinds wellicht 9000 jaar niet meer hebben gezien.
De mens heeft het klaar gespeeld (of is alleszins bezig om dat te doen) om het klimaat op die ongezien korte tijdsschaal zo te ontregelen dat een hele reeks (terug)koppelingseffecten getriggerd kunnen en zullen worden, waarvan wij sommigen vandaag niet eens voldoende kennen. Voorbeelden: de impact van de afsmelt van poolijs op zeestromingen waarmee regionale klimaten worden gevoed; de impact van veranderde neerslagpatronen én van meer bewolking en meer vocht in de atmosfeer op het albedo effect (globaal maar ook regionaal); de afsmelt van permafrost; etc.). Zelfs in een globaal opwarmend klimaat kunnen een of meer van deze effecten voorbij een bepaald tipping point juist tot onverwachte versterkende maar ook reverse effecten leiden. Wie denkt dat AGW een zuiver lineaire opwarming van alle delen van deze planeet zal opleveren en in alle jaargetijden, zit m.i. compleet fout en zal denk ik de komende decennia voor serieuze verrassingen komen te staan.
Bedoel je daarmee o.a. de theorie dat de als gevolg van AGW de jet stream meer gaat meanderen? Ik hoor dat al 20 jaar voorbij komen, het tegendeel lijkt juist het geval.
Quote selectie