De bloei van lenteplanten begint momenteel gemiddeld een maand eerder dan vijftig jaar geleden. Planten zoals gewoon speenkruid en gele kornoelje staan al volop in bloei. Dat geldt ook voor het gewone sneeuwklokje en de krokus.
"De verandering in de bloeidatum wordt mooi geïllustreerd door de gele kornoelje. Vijftig jaar geleden openden de eerste kleine gele bloemetjes zich pas rond 13 maart. Deze eeuw ligt de eerste bloeiwaarneming op 18 februari", schrijven Arnold van Vliet en Wichertje Bron van Natuurkalender en de Wageningen Universiteit en Letty de Weger van het LUMC in Nature Today.
De bloeidatum hangt ook samen met de temperatuur in december en januari. Hoe warmer het is in de eerste twee wintermaanden, hoe vroeger de bloeidatum. De warmste december en januari werden gemeten in 2016. Toen was de gemiddelde temperatuur 7,6 graden. Afgelopen december en januari was het gemiddeld 5,4 graden. De gemiddelde temperatuur in deze twee wintermaanden tussen 2001 en 2023 was 4,2 graden.
Natuurwetenschapper Van Vliet meldde eind december dat door de warme winter de hazelaar al in bloei stond. De afgelopen dagen zijn ook de elzen op grote schaal in bloei gekomen. Daardoor komen er pollen in de lucht. Bij droog weer kan dat leiden tot hooikoorts. Lenteplanten bloeien maand eerder dan 50 jaar geleden door hoge temperaturen | Binnenland | NU.nl & Nature Today | Begin lente een maand vroeger dan normaal door zeer hoge temperaturen
----------------
Sneeuwklokje zie je idd. al.
Quote selectie