Google translate:
2024: Eerste kans op 1,5 °C jaar
Auteur: Grahame Madge
00:01 (UTC) op vrijdag 8 december 2023
De Met Office-vooruitzichten voor de mondiale temperatuur suggereren dat 2024 opnieuw een recordjaar zal worden, dat naar verwachting het jaar 2023 zal overtreffen, dat op zichzelf vrijwel zeker het warmste jaar ooit zal zijn.
De verwachte tweetrapspiek van de mondiale temperatuur heeft een tijdelijke en gedeeltelijke impuls gekregen door de huidige El Niño-gebeurtenis, die de tropische Stille Oceaan opwarmt. Maar, zegt professor Adam Scaife van het Met Office: “De belangrijkste drijfveer voor recordtemperaturen is de aanhoudende, door de mens veroorzaakte opwarming sinds het begin van de industriële revolutie.”
Professor Scaife vervolgde: “Met nog een maand te gaan zal 2023 vrijwel zeker het warmste jaar ooit worden, en overtreft het huidige record van 2016, dat ook werd versterkt door een El Niño-gebeurtenis.”
De mondiale gemiddelde temperaturen worden gemeten als het verschil tussen 1850 en 1900: een maatstaf voor de Industriële Revolutie. De verwachting is dat de mondiale gemiddelde temperatuur in 2023 onder de 1,5 °C zal liggen, maar de voorspelling van volgend jaar suggereert voor het eerst dat waarden van 1,5 °C of hoger niet kunnen worden uitgesloten.
De gemiddelde temperatuur op aarde zal in 2024 naar verwachting tussen 1,34 °C en 1,58 °C (met een centrale schatting van 1,46 °C) boven het gemiddelde van de pre-industriële periode (1850-1900) liggen: het elfde jaar op rij dat de temperatuur stijgt. zal ten minste 1,0 °C boven het pre-industriële niveau hebben bereikt.
Dr. Nick Dunstone van het Met Office, die de voorspelling leidde, zei: “De voorspelling is in lijn met de aanhoudende trend van de opwarming van de aarde van 0,2 °C per decennium, en wordt gestimuleerd door een belangrijke El Niño-gebeurtenis. Daarom verwachten we twee nieuwe mondiale temperatuurrecords op rij, en voor het eerst voorspellen we een redelijke kans dat een jaar tijdelijk de 1,5 °C zal overschrijden.”
Dr. Dunstone concludeerde: “Het is belangrijk om te erkennen dat een tijdelijke overschrijding van 1,5 °C geen schending van de Overeenkomst van Parijs betekent. Maar het eerste jaar boven de 1,5 °C zou zeker een mijlpaal in de klimaatgeschiedenis zijn.”
Het wordt algemeen aanvaard dat in het Akkoord van Parijs wordt verwezen naar een langetermijngemiddelde van 1,5 °C, in plaats van naar een individueel jaar. Een door het Met Office geleid artikel dat eerder deze maand in het tijdschrift Nature werd gepubliceerd , suggereerde een manier van onmiddellijke erkenning wanneer de vangrail van het Akkoord van Parijs is bereikt.
Het huidige jaar kent vele recordmaanden voor de mondiale temperatuur. De laatste in 2023 waargenomen WMO-schatting (voor de periode januari-oktober) bedraagt ??+1,40 °C en overtreft de voorspelling van het Met Office van eind 2022 (1,08 °C tot 1,32 °C met een centrale schatting van 1,20 °C).
In commentaar op de voorspellingen concludeerde prof. Adam Scaife: “Naast de El Niño-gebeurtenis hebben we abnormaal hoge temperaturen in de Noord-Atlantische Oceaan en de Zuidelijke Oceaan en samen met de klimaatverandering zijn deze factoren verantwoordelijk voor de nieuwe mondiale temperatuurextremen.”