Er is een nieuw rapport van de WMO over de ontwikkeling van het wereldwijde klimaat in 2023:
State of the Global Climate 2023
De meeste hoofdpunten zijn al volop in de aandacht geweest. De gemiddelde temperatuur op aarde bereikte een nieuw record, evenals de temperatuur van het zee oppervlak. De hoeveelheid zeeijs bij Antarctica en de totale hoeveelheid zeeijs bereikten een nieuw dieptepunt. De hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer steeg onverminderd door.
Twee plaatjes uit de Cryosfeer vielen me op. Ten eerste de trend van de verspreide gletsjergebieden op aarde. Die is (nog) veel minder goed te meten dan de trend van de grote ijskappen. Dat komt door de grote mate van versnippering. De WMO kijkt daarom naar referentie-gletsjers, waarvan de trend al lange tijd wordt gevolgd. Het massaverlies (eigenlijk: dikte-verlies) van deze gletsjers was in 2023 ongekend groot. De gebruikte eenheid is ton per vierkante meter; als ik het goed heb komt dat overeen met meters dikte. De referentiegletsjers hebben dan vorig jaar meer dan 1,2 meter aan dikte verloren. (je zou zeggen dat de omvang ook veranderd kan zijn; hoe dat doorberekend wordt is me niet duidelijk).
Een tweede plaatje betreft de massaverandering van Groenland en Antarctica. En dan vooral de ontwikkeling op Antarctica. Daar is in de laatste paar jaar een flinke toename van de massa te zien, meer nog dan in eerdere publicaties. Het sluit wel aan op recente modellen. Die voorspellen dat in de komende decennia de toenemende sneeuwval voldoende zal (kan) zijn om de toenemende afsmelt te compenseren. Pas in de tweede helft van deze eeuw, bij verdere opwarming, komt het massaverlies dan echt op gang, en de bijdrage aan de zeespiegelstijging.
De onderstaande figuur is op basis van massametingen (GRACE). Die hebben als nadeel dat in de poolgebieden niet alleen de massa van het ijs verandert, maar ook de massa in de aardmantel. Daarvoor moet gecorrigeerd worden, en dat levert onzekerheid op. Later dit jaar wordt een nieuw IMBIE-rapport verwacht, waarin onderzoeken met verschillende meetmethodes (zwaartekracht, hoogtemetingen, input-output) met elkaar geïntegreerd worden. Vermoedelijk worden daarin gegevens gebruikt tot en met 2021; dus zonder de meest recente jaren.