aangezien de zon even hoog staat als die periode en ook dezelfde daglengte is. Toegegeven, de voorgeschiedenis en het voortraject aan de grond van de herkomststroming speelt natuurlijk ook mee, en een aanvoerroute over zee zou in dit jaargetijde van het jaar een veel verkoelender effect hebben dan begin september natuurlijk. Maar van een aanvoerroute over zee lijkt geen sprake te zijn zaterdag. En in het brongebied (Zuid- en Midden-Frankrijk) is de luchtsoort ook exceptioneel warm, zowel op enige hoogte als aan de grond. Dus zijn wat mij betreft de omstandigheden aankomende zaterdag, zoals het zich nu lijkt aan te zien, wel degelijk 'optimaal' te noemen.
Toevalligerwijs is 8 september 2023 een goede benchmark. Vrijwel zelfde zonnestand en daglengte als nu. Alleen was de voorgeschiedenis toen wel uitzonderlijk warm, met een tropische driedaagse eraan vooraf. Maar goed, het gaat om wat er in het mogelijk is theoretisch. T850 die dag (rond 14h) van 18-20C van west naar oost. De maxima die dag waren 25C op de Wadden tot 31C landinwaarts, met op grote schaal tropische temperaturen landinwaarts.
Kijken we wat eerder in de periode, voordat de tropische driedaagse nog moest beginnen, dan had 4 september ook vergelijkbare T850. Misschien 1 a 2 graadjes lager, maar ook 17-19C om 14h. Die dag werd het op grote schaal 25-27C in het midden en zuiden.
Aangezien wij nu geen exceptioneel hete periode vooraf lijken te krijgen en een lange hete/warme voorgeschiedenis dus geen rol speelt, denk ik dat we - onder ideale omstandigheden - theoretisch van de Tx à la 4 september mogen uitgaan. Dus betekent dat je bij T850 van 17-19C in theorie landinwaarts temperaturen van 25-27C maximaal zou kunnen verwachten.
Quote selectie