Het verloop van het lopend gemiddelde suggereert een exponentiele stijging. Daarbij is dan wel een punt waar het 'nulniveau' moet liggen. Zo te zien kom je een heel eind met een basiswaarde van 8,8°C, en dan aan het begin een waarde van 8,9°C, dus +0,1°C. Dit surplus verdubbelt dan iedere 26 à 27 jaar, en dan zitten we binnen een paar jaar aan de 12°C als jaargemiddelde.
In principe moet je niet verwachten dat deze exponentiele toename eindeloos zo door zal gaan (bij business as usual), maar voor het moment wordt de grafiek - en de nabije toekomstverwachting - daarmee des te alarmerender. Dan gaan we binnenkort al naar een graad opwarming per 10 jaar. Zien we dat niet nu al haast gebeuren?
Globaal gezien is opwarming sterk lineair met uitgestoten CO2. Aangezien de verwachting is dat die het komende decennium vrij constant zullen blijven geeft dat ook min of meer een lineaire relatie over tijd.
https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/figures/summary-for-policymakers/figure-spm-10
Lokaal kan dat afwijken uiteraard, in west Europa heeft de vrij snelle verbetering van de luchtkwaliteit een flinke bijdrage geleverd de afgelopen 50 jaar, maar dat kan niet nog eens herhaald worden. De lucht kan uiteraard nog wel wat schoner worden maar het effect voor wat betreft inkomende straling wordt dat minder en minder.
Wat dat betreft denk ik eerder dat zelfs een lineaire extrapolatie voor Nederland (bv vanaf ~1980) wat aan de hoge kant zal zitten. Wereldwijde uitstoot blijft voorlopig wel constant, maar het effect van schoner wordende lucht zal relatief gezien afnemen.