Nu zullen kleine veranderingen zomaar niet de vorm van de attractor veel veranderen. Maar bij grotere veranderingen komt deze er heel anders uit te zien. Bij welke veranderingen van de drie getalswaarden verandert de attractor van vorm? Waar zit er ergens een overgang? Dat is in principe waar Nick op doelt. Al denk ik niet dat anderhalve graad opwarming veel uitmaakt. Maar wat gebeurt er bij drie graden? Waar liggen de grenzen naar een ander regime? En wat zou dat concreet inhouden voor het klimaatsysteem?
Exact, maar ik stel mij ook vragen bij de waarde van de huidige waarde +1,5° als men het proces achter de vorming van die specifieke waarde niet volledig kent. Wegens het abrupte en sterk evoluerende karakter van de AGW als event (vandaar mijn link naar de geologische tijdschaal) is de aanname van een blijvende graduele of zelfs exponentiële opwarming niet noodzakelijk logisch (binnen de context van de geologische tijdschaal).
Globaal gezien blijk uit de CMIP6 modellen het tegenovergestelde, namelijk dat de snelheid van de verandering (uitstoot -> opwarming) vrijwel geen invloed heeft op de uiteindelijke opwarming. De onderstaande afbeelding laat dat duidelijk zien waarbij de sterk verschillende scenarios vrijwel exact dezelfde opwarming geven voor een bepaalde mate van uitstoot.
https://www.nature.com/articles/s41467-024-46137-7/figures/2